Ruim 80 kinderen, ouders en leerkrachten van ODBS Het Kompas zetten zich actief in voor het verwezenlijken van een gezond tienuurtje op school.
Dagelijks gezonde voeding voor kinderen is enorm belangrijk
Leerlingen die gezond eten kunnen zich beter concentreren, zijn minder snel ziek, zitten lekkerder in hun vel en presteren beter. Om die reden neemt ODBS Het Kompas deel aan het Fruitvriendjes programma. Via de Fruitvriendjes ontvangen de kinderen van deze basisschool op woensdag, donderdag en vrijdag groente en fruit als tienuurtje. En dat gedurende 15 weken.
ODBS Het Kompas zal acties op en rond de school organiseren zodat ze geld kunnen inzamelen ten behoeve van dit gezonde tienuurtje. Deze acties stimuleren het kind te bewegen en meer bewust te maken van het belang van gezond eten.
An apple a day keeps the doctor away
De KinderFruitActie is de eerste actie van het Fruitvriendjes programma. Dit houdt in dat de kinderen van onze school heerlijke Hollandse appels verkopen aan familie, buren of vrienden tegen een schappelijke prijs. De Hollandse appel groeit om ‘de hoek’ en maakt minder milieu kilometers naar de school dan zijn vriendje Kiwi uit Nieuw-Zeeland.
De opbrengst van de KinderFruitActie gaat naar de Fruitpot van ODBS Het Kompas “Onze school heeft ruim 100 zakken appels verkocht. Dit is een mooi resultaat en als kers op de taart krijgen we ook leuke reacties van de donateurs zoals ‘we steunen waar we kunnen graag een goed doel. We vinden het super dat de kids fruit op school krijgen’, daar doe je het toch voor” aldus Karen Strijland, locatieleider van ODBS Het Kompas
De KinderFruitActie is de eerste activiteit van het landelijke Fruitvriendjes programma dat als doel heeft om voor alle kinderen van de Nederlandse basisscholen gezonde voeding toegankelijk te maken. Een gezond tienuurtje op school is niet te missen als moment om groente en fruit te eten. Samen met het EU-schoolfruit programma is de eerste stap gezet naar (bijna) een heel schooljaar schoolfruit!
Missie: gezonde kinderen
Met een gevarieerd en structureel aanbod van schoolfruit maken de kinderen kennis met diverse smaken en structuren. Soms zijn kinderen pas een nieuwe smaak gewend na 10 tot 15 keer proberen. Smaak is dus iets dat zich kan ontwikkelen. In de klas geven de kinderen aan elkaar het goede voorbeeld. Zien eten, doet eten.
Stichting Gezonde Kinderen is erg gecharmeerd door deze landelijke campagne en doneert 150 porties groente en fruit aan alle deelnemende scholen.