Mensen met verward gedrag

Mensen met verward gedrag

De groep van mensen met verward gedrag is zeer divers. Het kunnen mensen zijn met verward gedrag door verschillende aandoeningen of beperkingen, zoals Psychische problemen, een licht verstandelijke beperking, demente of verslaving. Maar het kunnen ook mensen zijn met problemen zoals schulden, dakloos zijn of het verlies van dierbaren Vaak gaat het om een combinatie van levensproblemen en een aandoening of beperking.

Kijken in de keuken

Woensdagavond 11 maart was er in ’t Lossershoes de gelegenheid om hierover een lezing en discussie mee te maken. Mendy Versteeg, coördinator uitvoering armoedebestrijding bij de gemeente Losser, opende de avond. Mendy organiseert onder de noemer “Kijken in de keuken” vaker dit soort netwerkbijeenkomsten met als doel bij zoveel mogelijk mensen en instanties bekend te maken wat er allemaal speelt in de wereld met betrekking tot gezondheidsproblemen. Wethouder Anja Prins vertelde dat het in verband met de nieuwe regels noodzakelijk is om de nieuw aanpak te bespreken.


 
Gemeente 

Patrick te Brake, adviseur openbare orde en veiligheid van de Gemeente Enschede, vertelde over de overlast die veroorzaakt wordt door mensen in de buurt. Bijvoorbeeld geluidsoverlast, psychische stoornis en overlast voor de buurt. Oorzaken hiervan kunnen zijn een traumatische ervaring of in de schulden raken. Men probeert met zo’n persoon in aanraking te komen. Vaak vindt degene die de overlast bezorgt dat het zo’n vaart niet loopt en wil geen hulp. Dit zijn de moeilijkste gevallen. Degene die het probleem moet oplossen ondervindt veel tegenwerking in de nieuwe privacy wetgeving. 
 
Ixta Noa 

De slogan bij Ixta Noa is: “Ixta Noa verandert jezelf”. Hun ervaringsdeskundigen weten uit eigen ervaring hoe het is om te werken aan herstel. Zij ondersteunen de mensen in het ontdekken en inzetten van het eigen talent. Voor iemand die verward is, is het gemakkelijker praten met een ervaringsdeskundige. Denise en Branco, twee ervaringsdeskundigen vertellen hoe Ixta Noa in elkaar zit en hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Ixta Noa is een landelijke organisatie die zich inzet voor mensen die te maken hebben met een psychische kwetsbaarheid. Of dat nu komt door emoties zoals bijvoorbeeld angst of door eenzaamheid of een psychische stoornis. Wij werken met ervaringsdeskundigen: mensen zoals jij en ik die jouw gevoelens, twijfels en emoties herkennen. Een luisterend oor en ervaring met herstel kunnen soms het verschil maken.

Het praktijkhuis

In Enschede, Molenstraat 30 is een praktijkhuis. Men kan er zo binnenlopen en een praatje maken. Je hebt geen verwijzing nodig. De hulp is gratis want de kosten zijn voor de gemeenten waar Ixta Noa voor werkt. Voor meer informatie: www.ixtanoa.nl.


 

Auteur: Sietse Smit
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud