MaaS Twente officieel van start

MaaS Twente officieel van start

 Je reis eenvoudig van A naar B duurzaam plannen, boeken en betalen tegen een aanvaardbaar tarief. Dat kunnen straks alle inwoners en bezoekers van Twente met één handige app.

Pilotproject Mobility as a Service (MaaS) Twente gaat daarin voorzien en Qarin Tranzer gaat die app bouwen. Onder de naam Goan wil het bedrijf vraag naar en aanbod van mobiliteit eenvoudig en snel bij elkaar brengen. Voor maatwerkvervoer* én regulier openbaar vervoer. De MaaS-app en de plannen van Qarin Tranzer zijn vandaag online gepresenteerd bij de start van MaaS Twente.

MaaS staat voor het idee dat reizigers via een app hun reis op allerlei manieren kunnen plannen, boeken en betalen. MaaS is ontstaan uit de trend dat we producten niet altijd of niet helemaal gebruiken en kunnen delen. Delen en collectief reizen met een eenvoudig keuzemenu aan reismogelijkheden staan centraal in MaaS. Een eigen auto is niet meer nodig als je gebruik kunt maken van lokaal vervoer, deelvervoer (deeltaxi’s, -auto’s, -busjes en -fietsen) of openbaar vervoer. Reizen wordt daarmee ook efficiënter en duurzamer. En uiteindelijk ook goedkoper voor reiziger, overheden en werkgevers.

MaaS Twente

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en zeven regio’s hebben samen zeven   MaaS-pilots opgezet en bedrijven gevraagd daarvoor apps te ontwikkelen. MaaS Twente is een van die zeven landelijke pilots. De focus in Twente ligt op maatwerkvervoer en forensen/bezoekers die vaker willen reizen met een alternatief voor de auto. De pilot wordt begeleid door een projectteam waarin acht Twentse gemeenten zijn aangesloten, de provincie Overijssel en het ministerie. Qarin Tranzer heeft als MaaS-dienstverlener de Twentse inschrijving gewonnen en gaat de pilot uitvoeren tot eind 2021.

Over Qarin Tranzer

Qarin Tranzer is een samenwerking tussen twee jonge bedrijven met passie voor mobiliteit. Qarin is een innovatieve dienstverlener die vindt dat iedereen simpel en comfortabel van deur tot deur moet kunnen reizen. Ze combineren technologie met een klantgerichte aanpak. Tranzer richt zich op de betaal-, boek- en planfunctie van mobiliteit en biedt de mogelijkheid om gebruik te maken van verschillende mobiliteitsdiensten (zoals trein, bus, deelfiets), allemaal eenvoudig ontsloten met de Goan-app.

Uitrol in Twente

De komende periode gaat Qarin Tranzer de diverse aanbieders van mobiliteitsdiensten aansluiten op de MaaS-app en de eerste testen van de app voorbereiden. Vanwege de coronamaatregelen blijft het daar vooralsnog bij. De 20.000 Twentse Wmo-cliënten en álle ruim 400.000 reizigers in de acht Twentse gemeenten worden gericht benaderd. Het tempo waarin en het moment waarop dat gebeurt is vanzelfsprekend afhankelijk van de reisadviezen de komende maanden. Vanaf de start van de app kan er meteen gereisd worden met vrijwel alle openbaarvervoeraanbieders in Nederland, België en het grensgebied met Duitsland. Ook steeds meer aanbieders van taxi’s, deelfietsen, -auto’s en -scooters sluiten zich hierop aan.

Online kick-off

Tijdens een online kick-off, vanwege de coronamaatregelen, is de Goan-app woensdag 22 april gepresenteerd. Wethouder Anja Prins (gemeente Losser), voorzitter van MaaS Twente, heeft veel vertrouwen in het succes van de pilot. “Ik verwacht veel van het gebruiksgemak van de app, waarbij je in één keer je hele reis niet alleen kunt plannen en boeken, maar ook kunt betalen”, aldus Prins. “Dat alle reiskeuzes in één oogopslag te zien zijn maakt dat mensen eerder gaan kiezen voor het openbaar vervoer. Dankzij MaaS kan het Twentse maatwerkvervoer beter en efficiënter worden. En onze inwoners kunnen straks gemakkelijker gebruikmaken van alle vervoersmogelijkheden.”

Maatwerkvervoer

De voorziening maatwerkvervoer (voorheen RegioTaxi) is bedoeld om personen met een beperking te ondersteunen. Voor wie niet met het reguliere openbare vervoer kan reizen, kan het maatwerkvervoer een goed alternatief zijn, als het gaat om reizen in de eigen woonomgeving en in de regio. Zo kunnen ook inwoners met een beperking allerlei voorzieningen en bestemmingen bereiken en volop blijven meedoen in de samenleving.

MaaS Twente officieel van start

Auteur: Peter Langela
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud