Sinds deze zomer heeft het team van Thuiszorg Maartje, onderdeel van Zorggroep Sint Maarten, een ruimte betrokken in het nieuwe gezondheidscentrum aan de Plechelmusstraat in De Lutte. Inwoners kunnen hier laagdrempelig binnenlopen en afspreken met de casemanagers dementie, wijkverpleegkundige,wondverpleegkundige en ergotherapeut van Maartje.
Dichterbij mensen
Volgens teamcoach ambulante zorg Hilga Peeters past de aanwezigheid van Maartje in het gezondheidscentrum in het plaatje om zorg dichtbij mensen te organiseren. “De thuiszorg van Maartje is al zo’n 15 jaar actief in de Lutte. Per 1 juli jl. zijn we een ruimte gaan huren bij de huisartsen Brandenburg en Elferink om dichterbij de inwoners te zitten en daar met elkaar af te kunnen spreken. Daarnaast kunnen we op deze manier veel makkelijker over en weer schakelen met de huisartsen over de cliënten”, aldus Peeters die uitlegt dat de casemanagers, wondverpleegkundige en wijkverpleegkundige afwisselend aanwezig en benaderbaar zijn voor de inwoners van De Lutte.
Dat geldt eveneens voor ergotherapeute Eva Schoneveld die het vaste gezicht zal zijn van Maartje ergotherapie in de Lutte. “We zijn erg blij dat er nu ook een uitvalsbasis is in De Lutte voor onze ergotherapie zodat de lijntjes met de huisartsen en behandelaren nog korter zullen zijn.”
Actieve ontmoeting en dagbesteding in Erve Boerrigter
Op een steenworp afstand van het gezondheidscentrum biedt Stichting Fundament samen met Zorggroep Sint Maarten in dorpshoes Erve Boerrigter inmiddels al ruim 2 jaar De actieve ontmoeting. “Volwassenen, met name wat oudere deelnemers, kunnen er voor een kleine bijdrage samen gezond koken en bewegen en vooral een gezellige dag beleven. Een indicatie is niet nodig”, aldus Peeters, die uitlegt dat het project duidelijk aanslaat bij de doelgroep. “Het wordt zo goed bezocht dat er inmiddels al een vierde groep gestart is in de gemeente Losser. Daarnaast zitten we al jaren met een groep vanuit Zorggroep Sint Maarten in Erve Boerrigter met een dagvoorziening waarvoor wel een indicatie nodig is via de gemeente. Hier wordt onder andere uit eigen tuin gekookt en op maat gekeken wat iemand prettig vindt om op die dag te doen.”
Zowel de actieve ontmoeting als de dagvoorziening helpen ouderen volgens Peeters om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven: door de geboden structuur en de leuke ontspannen manier om met gelijkgestemden de dag door te komen. “Geïnteresseerden kunnen te allen tijde contact opnemen met een van onze casemanagers dementie of wijkverpleegkundigen in De Lutte of met Stichting Fundament ().