Losser relatief gunstig voor starter op de woningmarkt

Losser relatief gunstig voor starter op de woningmarkt

Om een eigen huis te kopen van 55 m2 tot 65 m2, moet een modaal verdienende starter in Overijssel gemiddeld 9.138 euro eigen geld meenemen.

Starters op de Overijsselse woningmarkt hebben te maken met een relatief gunstige situatie. Wel bestaan er tussen gemeenten grote verschillen in de hoogte van het benodigde eigen geld. Dit verschil loopt binnen de provincie op tot bijna 23 duizend euro. 

Dit en meer blijkt uit de meest recente Eigengeldkaart van Nederland, die door hypotheekexpert Independer en huizenplatform Jumba is gepubliceerd.

Overijsselse woningmarkt voor starters

Een alleenstaande starter in Nederland moet gemiddeld bijna 20 duizend euro aan eigen geld meenemen voor de aankoop van een ‘bescheiden woning’ van 55 m2 tot 65 m2. Een gemiddeld Nederlandse alleenstaande woont op 88 m2. Hoewel dit benodigde bedrag aan eigen geld in Overijssel gemiddeld fors lager is (9.138 euro), is Overijssel de op vijf na ‘duurste’ provincie.

Grote gemeentelijke verschillen
Binnen de provincie hebben Overijsselaars te maken met grote verschillen in het benodigde eigen geld. Zo loopt dit bedrag uiteen van 6.070 euro in Hengelo, tot 28.970 euro in Dalfsen; een verschil van 22.900 euro. 

De meest gunstige Overijsselse gemeenten (naast Hengelo) zijn Almelo (6.080 euro), Zwartewaterland (6.400 euro), Steenwijkerland (6.430 euro), Enschede (6.470 euro), Losser (6.520 euro), Olst-Wijhe (6.580 euro) en Borne (6.580 euro). 

Aan de andere kant van het spectrum staan (naast Dalfsen) Kampen (28.890 euro) en Zwolle (20.380 euro), waar starters relatief veel eigen geld moeten meenemen voor een woning. 

Eigengeldkaart Overijssel
Voor de berekening van het eigen geld is uitgegaan van een annuïteitenhypotheek 10 jaar vast en de gemiddelde vraagprijs per m2 van Jumba.nl. Het exacte bedrag is uiteraard afhankelijk van de persoonlijke situatie, wensen en de actuele rentestand. 

De Eigengeldkaart is terug te vinden op:

https://www.independer.nl/hypotheek/info/onderzoek/eigengeldkaart-2020  

Bron woonoppervlak Nederlandse alleenstaande:

https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2018/22/woonoppervlakte-in-nederland 

Auteur: Nieuwsredactie Hallo Losser
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud