Kas van Rijkom loopt voor zijn buurvrouw

Kas van Rijkom loopt voor zijn buurvrouw

Ex-Lossernaar Kas van Rijkom (34) woont al 13 jaar in Den Helder met zijn echtgenote en vijf kinderen. Kas werkt als agent van politie in de regio Noord-Holland en wil graag zijn buurvrouw met een progressieve vorm van MS helpen

Progressieve vorm van MS

Naast zijn gezin woont Jolanda Blokker (56). Jolanda kreeg in 2015 de diagnose SPMS, een secundair progressieve vorm van MS (Multipele Sclerose). Het is een ziekte van het centrale zenuwstelsel: de hersenen en het ruggenmerg. Het centrale zenuwstelsel kan signalen niet goed verwerken. Enkele lichaamsfuncties kan hierdoor niet meer zo goed mogelijk functioneren.

Van scoutingleidster van een meisjesgroep waar Jolanda zeilboot in en uit kon stappen naar een bijna kasplantje in een rolstoel in vijf jaar. Als er niets wordt gedaan dan weten is de kans grootdat Jolanda over 4 jaar niet meer leeft. In Nederland wordt de ziekte alleen maar geremd.

Stichting

Om de ziekte te bestrijden is een stamceltherapie nodig. Deze wordt onder andere in Rusland uitgevoerd en kost € 50.000. Daarom heeft Kas samen met de dochter van Jolanda, Melissa Blokker, de stichting ‘Ms stopt mij niet’ opgericht in september 2019. Op deze manier hebben Kas en Melissa via sponsoren en crowdfunding een bedrag van € 21.558 bij elkaar gekregen om de kosten voor de medische ingreep en de daarbij komende kosten van reizen en dergelijke te kunnen betalen. De rest van het bedrag (€ 28.442) is d.m.v. een dure lening bij elkaar gekomen. Want Jolanda gaat op 14 januari naar Rusland, als ze wacht met de medische ingreep dan gaat ze zeker sneller achteruit. Wachten op voldoende geld zonder een dure lening was dus geen optie. Daarom gaan Kas en Melissa gewoon door om geld in te zamelen, zodat deze dure lening afgelost kan worden.

Sponsorwandeltocht

Om de inzameling van het geld een boost te geven heeft Kas besloten om een sponsorwandeltocht te doen. Hij is van Maastricht naar Den Helder gelopen. Een afstand van 300 kilometer wilde hij in 7 dagen afleggen. Ook moest hij bagage mee, die heeft hij in een Hike rugzak meegedragen die hij de hele wandeltocht op zijn rug droeg. De rugtas woog maar liefst 15 kilo! De wandeltocht is met vallen en opstaan gelukt. Door deze actie kreeg Kas ontzettend veel aandacht in de media. Kranten schreven over hem, radiomakers interviewden hem. AT5, een nieuwszender voor Amsterdam en omgeving, NH-Nieuws nieuwszender van de provincie Noord — Holland filmden hem.

Vrijdag de 13e

Op 12 december 2019 was Kas door Melissa naar Hotel Boutique Maastricht gebracht dat gelegen is aan het Vrijthof. Dit, omdat hij de volgende morgen omstreeks 07.45 uur (vrijdag 13 december 2019) zou beginnen aan de helse wandeltocht van Maastricht naar de woning van zijn buurvrouw Jolanda. Deze dag heeft hij binnen 11,5 uur, via België, 51 kilometer gelopen door weer en wind naar het Landgoed Lemmenhoff, in Ell.

Zaterdag 14 december vertrek 07.30 uur, nu richting camping De Biezen, te Aarle-Rixtel. Deze dag heeft Kas een afstand gelopen van 46 kilometer binnen 9 uren.

Zondag 15 december was hij omstreeks 07.00 begonnen met wandelen naar camping Groen Eiland. Een afstand van 40 kilometer binnen 8 uren.

Maandag 16 december omstreeks 07.30 uur verder met de monstertocht richting Duynparc Soest, in Soest, nu een afstand van ongeveer 42 kilometer.

Dinsdag 17 december is omstreeks 05.15 uur gestart met het wandelen naar zijn collega’s aan het politiebureau Amsterdam boven IJ, te Amsterdam-Noord. Toen hij de IJ-brug overstak richting Amsterdam-Noord hoorde hij ineens “Kom op Kas, je kunt het!” Zijn collega’s riepen dit vanuit de speakers van een politieauto. Deze dag liep een collega nog 5,5 kilometer met hem mee en een politieauto en ambulance reden achter hem. Bij het politiebureau aangekomen stond daar een cameraploeg klaar van AT5. Zijn collega’s hadden een kamer geboekt bij het Bastion Hotel dat gelegen is tegenover het politiebureau, te Amsterdam-Noord. Bovendien mocht hij het avondeten uitkiezen dat werd naar zijn hotelkamer gebracht door een collega van hem.

Woensdag 18 december ging de tocht verder en nu naar camping Het Woelige nest, in Hensbroek. Dit was een afstand 35 kilometer. Kas beleefde dit als de zwaarste dag. Donderdag 19 december vertrok hij om 05.15 uur. Zijn eindpunt deze dag was de woning van zijn buurvrouw Jolanda. Dit was nog een afstand van ruim 40 kilometer. Toen hij nog 8 kilometer moest lopen, liepen er nog verschillende mensen met hem mee waaronder ook collega’s van de politie. Hij liep zijn straat in. Daar stond zowat de hele straat buiten te klappen. Er was ook een erehaag gemaakt door zijn collega’s. Er reden twee politiemotoren voor hem en achter hem twee politiebussen. Hier stond een ook cameraploeg van NH-Nieuws. Bij elk verblijf waar Kas tijdens zijn wandeltocht verbleef, kreeg hij een gratis ontbijt en avondmaaltijd.

Streven € 35.000

“Door de sponsorwandeltocht die ik heb gelopen is er ruim € 5500 binnengehaald. Mijn streven was € 35.000. Mijn buurvrouw gaat sowieso op 14 januari naar Rusland toe voor de behandeling. Het is zo zuur dat de overige € 30.000 behaald is met dure leningen. Ik vind het van de zotte dat deze leningen nodig zijn om de stamceltherapie te financieren, waarom wordt het niet vergoed door de zorgverzekeraars? Daarom ga ik nog steeds door met deze strijd om geld in te zamelen, zodat de leningen afgelost kunnen worden en dat mijn lieve buren niet in de financiële zorgen komen. Ik begrijp wel dat er leningen worden afgesloten, want hoe langer er gewacht moet worden met de behandeling in Rusland hoe meer Jolanda achteruit gaat.” volgens Kas van Rijkom.

Wie meer wil weten kijkt op https://msstoptmijniet.nl/ Helpt u mee deze slopende ziekte te stoppen? Dan kunt u een donatie doen op de rekening van Stichting MS stopt mij niet. Rekeningnummer: NL95 INGB 0007 4369 49. Inmiddels (stand van zaken per 3 januari 2020) is een bedrag van € 24.442 opgehaald.

Auteur: Sietse Smit
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud