Hoofdrol voor Jorieke

Hoofdrol voor Jorieke

Jorieke Vriesema is gevraagd de hoofdrol te spelen in de film Lina.

Lina is geschreven door Hans Mulder. Hans was directeur op de Bornse school “De Wheele”. Hier en in zijn vrijwilligerswerk bij Aveleijn, deed hij ervaring op met de kwetsbare jeugd. Dit bracht hem op het idee om een film te maken over jongeren met een beperking. Cameraman Jan Kolner filmde de scenes en monteerde de film.

Ik schrok me rot

Jorieke vertelt: “Omdat er geen budget was om professionele acteurs in te huren heeft Hans mij gevraagd de hoofdrol van de film op mij te nemen als vrijwilliger. Hans en ik kennen elkaar van de Passiespelen en de opvoeringen van Robin Hood in het openluchttheater in Hertme. Hij vond dat ik die rol kon spelen en gaf mij het boek Lina mee om mij voor te bereiden. Ik schrok me rot of liever gezegd viel ik van de ene in de andere verbazing. Ik was toen 32 jaar en moest de rol van een 19 jarig meisje spelen. Ik moest de rol spelen van een meisje met een beperking en bovendien vond ik het verhaal heel heftig. Uiteindelijk heb ik toegezegd, want het is wel een actueel en zeer hedendaags onderwerp. Tijdens de opnamen veel gelachen en leuke momenten meegemaakt, maar ook ernstige voorvallen zoals het feit dat ik ontvoerd wordt. Vooral leuk waren de momenten dat ik voetbalde met de G-groep van NEO-Borne. De eerste filmopnamen vonden plaats in juli 2019 en de laatste in maart 2020.”

Korte inhoud film

Lina is een puberende meid en heeft een verstandelijke handicap. Haar ouders gaan scheiden. Vader is alcoholist. Haar oudere zus heeft het borderline-syndroom. Door haar naïviteit en omgang met leeftijdsgenoten belandt ze in een heel vervelende situatie. Het verhaal speelt in de omgeving en is heel herkenbaar, net als de problemen die zich voordoen. Problemen met internetcontacten, alcohol, drugs en onwetendheid komen aan de orde. Juist omdat mensen met een beperking kwetsbaar zijn en goed van vertrouwen dienen ze extra beschermd te worden. De film heeft een hoog educatief gehalte en zal worden ingezet in de voorlichting over dit niet te onderschatten probleem in de maatschappij. De film is zondagmiddag 11 oktober in het Kulturhus in Borne in première gegaan. In totaal deden 41 vrijwilligers mee, waaronder de Losserse Sophie Hesselink, Froukje Kassenaar en Lieske Lokhorst.

CRIO

Wie belangstelling voor de film heeft kan contact opnemen met de Ambi Stichting CRIO. http://www.stichtingcrio.nl/anbi/ Deze educatieve film is vooral bedoeld voor middelbare scholieren.

Auteur: Sietse Smit
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud