Hogeboekelweg wordt fietsstraat

Hogeboekelweg wordt fietsstraat

Zoals Hallo Losser op 10 maart al meldde, komt er in de Hogeboekelweg geen landbouwsluis ter bestrijding van het sluipverkeer.

Op 27 november 2019 had de gemeente dit als oplossing voorgesteld aan de aanwonenden, die hier totaal niets in zagen. Daarna bleef het lang stil. 

In de oordeelvormende raadsvergadering van 16 juni komt de herinrichting van de Hogeboekelweg als verkeersveilige fietsverbinding aan de orde.  

Fietsstraat

De Hogeboekelweg, tussen Broekhoekweg en Lonneker Markeweg, zal worden aangewezen als “fietsstraat”. Het autoverkeer te gast is en ondergeschikt is aan die van de fiets. De weg wordt 4,70 meter breed : in het midden een 2,50 meter brede strook van rode coating met aan beide zijden 0,50 meter brede asfaltstrook. Aan weerskanten van de weg 0,60 meter grasbetonstenen.

Maximumsnelheid 30 km/uur

De huidige maximumsnelheid van 60 km/uur wordt teruggebracht naar 30 km/uur.

In plaats van landbouwsluis gesloten voor doorgaand verkeer

In plaats van de landbouwsluis wordt het deel Hogeboekelweg, tussen Zoekerweg en Lonneker Markeweg, middels borden afgesloten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer. Aanwonenden en bezoekers van aanliggende percelen worden hiervan uitgezonderd. Mocht na enige tijd blijken dat een afsluiting middels borden niet het gewenste effect oplevert kan altijd nog worden overwogen een fysieke afsluiting toe te passen.

Verbinding van fietstraat Hogeboekelweg met centrum Losser

De gemeente Losser heeft nog geen plan gemaakt op welke wijze de fietsstraat aansluit op het centrum van Losser.

Resterende stuk Hogeboekelweg geen fietsstraat

Het resterende deel Hogeboekelweg, tussen Lonneker Markeweg en de gemeentegrens met Enschede, wordt niet direct als fietsstraat ingericht maar voorzien van een nieuwe asfaltlaag. De weg wordt ook 4,70 meter breedt maar op dit gedeelte blijft de maximumsnelheid 60 km/uur.

Enschede – Hoge Boekelerweg

De gemeente Enschede is van plan om in 2021 de Hoge Boekelerweg ook te richten als fietsstraat, op dezelfde manier als Losser. Dan wordt het resterende deel Hogeboekelweg, tussen Lonneker Markeweg en de gemeentegrens met Enschede, opnieuw onder handen genomen en dan ingericht als fietsstraat.

Auteur: Theo Kip
Geplaatst in: Archief, Gemeente, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud