Hoe vieren en herdenken we dit jaar in de gemeente Losser?

Hoe vieren en herdenken we dit jaar in de gemeente Losser?

Dat we elkaar op niet kunnen opzoeken is duidelijk. Toch wil de gemeente Losser alle inwoners oproepen om er samen, op gepaste afstand van elkaar, een  feestje van te maken op Koningsdag 27 april. Ook voor 4 en 5 mei zijn er alternatieven om ons met elkaar verbonden te voelen.

Op Koningsdag 27 april worden de inwoners van de gemeente Losser uitgenodigd om vanaf zonsopgang te vlaggen voor de koning en voor elkaar. We steken de vlag uit voor al die mensen die Nederland op de been houden. Zo brengen we wat kleur in deze periode.

Om 10.00 uur is er een Nationale Aubade. Iedereen die wil meedoen, zingt of speelt vanuit de deuropening, tuin of balkon het Wilhelmus. Het Koninklijk Concertgebouworkest zorgt voor muzikale ondersteuning. Meer informatie staat op www.oranjebond.nl .                      

Om 16.00 uur is het tijd voor de Nationale Toost. De Nationale Toost wordt in heel Nederland tegelijkertijd uitgebracht door iedereen – op de gezondheid van iedereen. In huis, op de gang of overloop, op het balkon of dakterras, in de voor- of achtertuin, het maakt niet uit … schenk in en hef het glas! Kijk op www.nationaletoost.nl.

4 mei dodenherdenking

Iedereen wordt uitgenodigd om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. Er vindt geen officiële herdenking plaats zoals die gebruikelijk is. Wel herdenkt burgemeester Cia Kroon alle oorlogsslachtoffers in een videoboodschap, die ’s avonds om 19.30 uur via Hallo Losser en de website en de Facebookpagina van de gemeente wordt gedeeld. 

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei nodigt geoefende bespelers van blaasinstrumenten uit om om 19.58 uur tijdens de Nationale Herdenking het taptoe-signaal vanuit hun voordeur of tuin mee te spelen.

5 mei bevrijdingsdag

Er vinden geen georganiseerde activiteiten plaats. Wel wordt inwoners gevraagd om op 5 mei de vlag uit te steken om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd.

Wageningen45 biedt iedereen de mogelijkheid om thuis het vrijheidsvuur digitaal te ontsteken en door te geven via www.vrijheidsvuur.nl.

Bad Bentheim en Gronau steken vlaggen uit en luiden om 8.00 uur de klok als teken van verbondenheid met Nederland.

Bron: persbericht Gemeente Losser.

Auteur: Peter Langela
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud