Historisch spoorwegmonument terug in Losser

Historisch spoorwegmonument terug in Losser

 

De oudere bewoners van Losser weten het nog heel goed. Een spoorlijn die door Losser liep en eindigde bij de voormalige melkfabriek aan de Gronausestraat. Nadat de officiële spoorlijn op 28 mei 1972 werd gesloten duurde het nog tot 1976 voordat de hele spoorlijn werd verwijderd. Om toch een blijvende herinnering aan de oude spoorlijn te houden werd er in de middenberm van de Gronausestraat een wisselstel geplaatst, dat echter door begroeiing al snel aan het oog werd onttrokken. En op zekere dag was het monument helemaal verdwenen. Maar vanaf vandaag staat het monument er weer. En wel op een monumentale plaats

Lossernaar Jan Keppels weet er alles van

Hij vertelt: “Ik kende de historie van de spoorlijn goed, omdat ik altijd al in treinen en spoorwegen was geïnteresseerd. En toen ik in het voorjaar door Dura Vermeer werd gevraagd om het oude wisselstel, dat al die tijd bij de Aloysiusschool had gelegen, op te knappen hoefde ik daar niet lang over na te denken. Vanaf april ben ik bezig geweest om het wisselstel te ontleden en te ontroesten. Daarna heb ik het in de menie gezet en uiteindelijk geschilderd. En nu is het klaar er krijgt  het een fraaie plek op een monumentale plaats”.

Wethouder Nijhuis onthulde het monument

Het was aan wethouder Harrie Nijhuis om samen met Jan Keppels het monument te onthullen. De wethouder prees Jan voor zijn enorme gedrevenheid om dit wisselstel terug te brengen in de originele staat en zegde toe dat er bij dit monument nog de nodige informatie komt. Samen met de Historische Kring Losser zal de gemeente hiervoor een passende oplossing bedenken.

Het monument is geplaatst aan de Gronausestraat voor de Langenkamp en is een mooie blikvanger geworden.

Met dank aan Dura Vermeer, de gemeente en natuurlijk aan Jan Keppels.

 

 

 

 

Auteur: Henri Schuite
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud