Hardlooptrainer Leo 80 jaar

Hardlooptrainer Leo 80 jaar

Leo van den Broek, hardlooptrainer bij Atletiekvereniging Iphitos Losser, is vandaag 80 jaar geworden.

Leo heeft op 24 mei de mooie leeftijd van 80 jaar mogen bereiken. Op deze dag is hij door zijn eigen loopgroep van Iphitos op gepaste wijze in het zonnetje gezet door een mooi spandoek in de tuin. De energie van deze 80 jarige spat er vanaf. Hij staat nog in zijn hardloopkleding, nadat hij net zijn ochtend duurloop heeft afgerond, omdat hij wilde voelen hoe het is om als 80 jarige een lekker stukje hard te lopen. “Het ging heerlijk” riep hij zijn loopgroep van afstand toe. 

Hij vertelt dat in deze tijden van corona ouderdom aan een zwakke gezondheid wordt gekoppeld. Zo voelen Leo en zijn vrouw Nelly zich beide absoluut niet, maar we zijn wel voorzichtig zegt hij. Geen groot feest vandaag dus, maar thuis quarantaine. Het feestje, een mooie duurloop samen. Het gebakje, moet nog even wachten.

Leo verzorgt bij Iphitos de training van de meest fanatieke lopers van groep 1 en brengt op zijn overtuigende en enthousiasmerende wijze zijn groep naar mooie persoonlijke prestaties. Krachtoefeningen, goede reflexen, corestability, tempohardheid en zelfs kikkersprongen zijn Leo niet vreemd. Hij doet vrijwel alles zelf voor met de nodige souplesse en dan kan niemand uit de groep zeggen; daar ben ik te oud voor.

Ook zijn geest prikkelt hij regelmatig met nieuwe trainingstheorieën, zo brengt Leo de lactaat-shuffel in de praktijk bij zijn groep (het omzetten van melkzuur in de benen naar nieuwe brandstof voor de spieren) en ook de theorie van sportrusten en het effect van een goede ademhaling tijdens het hardlopen heeft hij zichzelf eigen gemaakt en gebruikt hij in de trainingen. Daarnaast leidt Leo nieuwe hulptrainers en trainers op en geeft opbouwende kritieken zodat ook de nieuwe trainers zich goed kunnen ontwikkelen. De atletiekunie maakt graag gebruik van de kennis en inzet van Leo in haar opleidingsprogramma’s.

“Geestelijke en lichamelijke prikkeling en uitdaging is wat een mens nodig heeft, rust roest” zegt Leo. En zo blijft deze 80 jarige een jonge man die voor vele mensen een voorbeeld is van gezond ouder worden.

Hardlooptrainer Leo 80 jaar

Tekst en foto’s: Jos Bouwman, AV Iphitos Losser.

Auteur: Peter Langela
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud