Grensoverschrijdende samenwerking in coronatijd

Grensoverschrijdende samenwerking in coronatijd

Samenwerking is belangrijk in crisistijd, en daarna. Dat hebben de burgemeesters Cia Kroon (gemeente Losser), Volker Pannen (Bad Bentheim) en Rainer Doetkotte (Gronau) ondervonden.

Symbolische plek

Maandagmorgen 15 juni gaven de drie burgemeesters een persconferentie op de symbolische plek Driland, de plek waar de 3 landen het Koninkrijk der Nederlanden, het Koninkrijk Hannover en het Koninkrijk Pruisen el kaar aantippen. De burgemeester van Gronau deed als, Gastheer, het openingswoord en vertelde in welk stadium de samenwerking in de coronaperiode is ontstaan. Vervolgens kwamen de burgemeesters van Losser en Bentheim aan het woord. In feite zijn de grenzen nooit gesloten. Wel was er een ontmoedigingsbeleid. Mensen die aan de grens kwamen en geen noodzakelijke reden hadden om Duitsland te bezoeken werden teruggestuurd. Bekeurd kon men niet worden omdat het niet wettelijk was vastgelegd. Het doel was te voorkomen dat de verspreiding van het virus plaats vonden door dat mensen zich verplaatsten. Het ontmoedigingsbeleid is nu niet meer van toepassing.

Nog lang niet klaar

Burgemeester Cia Kroon benadrukte dat de samenwerking nog lang niet voorbij is. Corona ligt nog steeds op de loer. Vanaf het begin van de coronaperiode traden de burgemeesters wekelijks in overleg en zo nodig nog vaker. De burgemeester van Bentheim bood de andere gemeenten aan, voor als het nodig mocht zijn, gebruik te maken van de ziekenhuisvoorzieningen die Bentheim heeft. 

Euregio

Christoph Almering, directeur-bestuurder van het Nederlands-Duits samenwerkingsverband Euregio en Rob Welten voorzitter van de Euregio en tevens burgemeester van Haaksbergen, onderstreepten beide het nut en de noodzakelijkheid van de prachtige samenwerking tussen de drie gemeenten.

Grenssteen

Uiteraard werd de originele grenssteen bezocht. Deze steen staat echte op een zeer moeilijk bereikbare plek, pal achter de vangrail van de Gildehauserstrasse. Een replica is door de gemeente Gronau geplaatst op een toegankelijke plek bij het restaurant Driland.

Ohne Maske

Toen uw redacteur maandagmorgen restaurant Driland betrad moest hij, bij het zien van alle mensen met een beschermingsmasker, denken aan een concert dat hij ongeveer 32 geleden bijwoonde van Duitse Schlagerstar Udo Jürgens, genaamd “Ohne Maske”.

Auteur: Peter Langela
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud