Fietsen bij de buren in Salland

Fietsen bij de buren in Salland

Mijn vrouw en ik zijn liefhebbers van het fietsen. Onze stalen rossen met elektronische ondersteuning brengen ons op de mooiste plekken van Nederland.

Favoriet is de fietstocht vanaf Deventer richting Olst. Daar met het Olster veer naar de overkant om vervolgens langs de IJssel weer naar Deventer terug te fietsen. Echter zijn er in Nederland zoveel mooie plekken om te fietsen en je hoeft er vaak niet eens te ver voor weg. Onze keus viel dit keer op Salland.

Salland

Salland (Nedersaksisch: Sallaand) is de landstreek in het westen van de ons mooie Overijssel. De grenzen van de streek zijn moeilijk aan te geven. In het algemeen wordt aangenomen dat Salland het Overijsselse gebied buiten de Regio Twente en de gemeente Steenwijkerland, de gemeente Hellendoorn en de voormalige gemeenten Den Ham en Holten omvat. Uit de kaart “Transisalania Provincia Vulgo Over-Yssel” van 1740 is af te leiden dat het “Drostampt van Sallandt” zich uitstrekt over een gebied dat ruwweg loopt van Hardenberg, Dalfsen, Ommen, Staphorst, Zwolle, Deventer, Holten, Hellendoorn en Den Ham. De IJssel ligt in een groot dal tussen de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug. De rivier is inclusief alle kronkels ongeveer 125 kilometer lang.

Start bij fietsknooppunt 28 in Hellendoorn

We parkeerden de auto in de buurt van genoemd fietsknooppunt op de kruising Reggeweg/Duivecatelaan op het parkeerterrein van de woonlocatie De Blenke, Reggeweg 42 in Hellendoorn. Tijdens het fietsen vielen we van de ene aangename verrassing in de andere. Geweldige mooie strakke en brede fietspaden. We reden door het waterrijke gebied van de Midden-Regge. Vervolgens fietsten we langs het Overijssels kanaal en kozen als rustpunt fietsknooppunt 7 op de Hancate stuw en vistrap. Op een schild is te lezen hoe de stuw en de vistrap zijn ontstaan en hoe ze werken.

Boksloot

Vervolgens fietsen we een eindje op met de in 1863 gegraven Boksloot. Het buitengebied is prachtig. Via het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug en de Hellendoornse berg komen we weer in Hellendoorn en uiteindelijk op het vertrekpunt. Een route van 28.6 kilometer die verlengd of ingekort kan worden. Hellendoorn ziet ons terug.

De knooppunten die wij aandeden

28. 17. 14. 15. 9. 4. 85. 85. 7. 1. 19. 6. 10. 11. 12. 13. 28.

 

Auteur: Sietse Smit
Sietse Smit
AUTEUR

Sietse Smit

Mijn naam is Sietse Smit. Ik ben al 52 jaar getrouwd met Lettie. We hebben twee zonen, twee kleinzonen en één kleindochter.
Na mijn werkzame leven in de opsporing besteed ik veel tijd aan het schrijven van toneelstukken en verhalen en fotografie. Ik maak gedichten met een knipoog. Ik doe aan geocaching.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud