D’r uut d’r uut, de Pruus is t’r

D’r uut d’r uut, de Pruus is t’r

Met deze woorden werd Lammert de Veen gewekt door zijn moeder, op de dag dat de Duitsers Losser binnenvielen in 1940.

Lammert, nu 90 jaar jong, zeer helder van geest en zelfredzaam was toen 11 jaar. Hij woonde met zijn grote familie in het centrum van Losser vlak bij het toenmalige ziekenhuis. In samenwerking tussen de Historische Kring, RTV-Losser en Hallo Losser, is Lammert op 16 januari geïnterviewd. 

Lammert vertelt

Lammert vertelt hoe hij de oorlog heeft beleefd. Hoe het bij hem op school ging. Over zijn poging een pistool te verduisteren van een Duitse militair die achter zijn school met collega’s aan het voetballen was. Lammert vertelt het op een aanstekelijke wijze en humor. Hij vertelt over zijn werk in een Duitse bakkerij waar het Duitse brood de Pompernikkel werd gebakken. Over zijn werk in Nordhorn en hoe die fabriek werd gebombardeerd.

Over de bizarre bustochten naar zijn werk in Nordhorn. Over het neerstorten van een vliegtuig en de stooptochten later om onderdelen en plexiglas uit dat vliegtuig te halen. En over dat hij zich melden moest met een schop bij het gemeentehuis om samen met anderen schuilplekken te graven toen de bezetter besloot zich terug te trekken. Ook vertelt hij over het klooster de Bardel waar alle door Seyss-Inquart geroofde goeden waren opgeslagen.

RTV-Losser

Hieronder de video door RTV-Losser

Auteur: Peter Langela
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud