Boswachter Simone Damhof: Vleermuizen tellen in Boerskotten

Boswachter Simone Damhof: Vleermuizen tellen in Boerskotten

Rijdend over de A1 passeer je ecoduct Boerskotten. Een ecoduct is een oversteekplaats voor dieren. Met de aanleg hiervan houden verschillende diersoorten leefomgeving. In de buurt van het ecoduct is ook een verblijfplaats voor vleermuizen aangelegd. Elk jaar gaan we even op visite om te kijken hoe het met ze gaat. 

Stijgende lijn

De telling loopt al vanaf 1993, je kan zien dat de aantallen variëren maar er is een stijgende lijn te ontdekken. In 2014 maakten we de ingang iets opener, de bramenstruiken belemmerden toch een beetje de aanvliegroute. Dit jaar zijn de aantallen iets minder. Een verklaring hiervoor kunnen we niet geven. Misschien zet volgend jaar de ingezette stijgende lijn weer door.

Precies werkje

De laatste jaren tellen we altijd in dezelfde week in januari. Voor de statistieken is dit het meest ‘zuiver’. In de gang kijken we met een lampje elke spleet tussen de stenen en in het plafond na. We doen er alles aan om ze niet teveel te storen in hun winterslaap. Dus dit is het enige moment in het jaar dat we echt bij de vleermuizen op bezoek komen.

Nieuwe vondst

We troffen weer de gewone grootoorvleermuis en de franjestaart aan. Dit jaar is het eerste jaar dat er een baard/Brandts vleermuis is waargenomen. De vleermuis dankt zijn naam aan zijn ontdekker de heer ‘Brandts’. Vaak schrijven we de naam dubbel: gewone baardvleermuis en Brandtsvleermuis.  Deze twee dieren lijken zoveel op elkaar dat we bijna geen onderscheid kunnen maken. In de hand nemen en van dichtbij bestuderen is geen optie, we laten ze lekker met rust, we noteren gewoon een dubbele naam. 

Lees meer op: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/hoge-venterink/nieuws/vleermuizen-tellen-boerskotten

Auteur: Nieuwsredactie Hallo Losser
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud