Bommen Berend fietstocht ongekend succes

Bommen Berend fietstocht ongekend succes

Bruisend Overdinkel had zich 2 jaar na de succesvolle smokkeltocht geen beter vervolg kunnen bedenken.  Ruim 600 deelnemers stonden zondagmorgen in een stralend zonnetje bij het Trefhuus in Overdinkel aan de start van de Bommen Berend fietstocht.

Wie was Bommen Berend?

Bommen Berend was de bijnaam van de bisschop  Bernhard van Galen, die in 1650 tot bisschop van Munster was benoemd. In zijn functie wilde hij delen van Oost Nederland, die vroeger tot Westfalen behoorde, weer in bezit krijgen. Volgens de overlevering waren  “verspieders” vooruit gestuurd om vast te stellen of een te veroveren dorp in verdediging was. Als teken moesten de “verspieders” een schuur in brand steken wanneer een dorp kon worden aangevallen. De “verspieder” in Losser stak echter de kerk in brand, waarna de rest van het dorp in vlammen opging. Dit was niet de bedoeling van de bisschop, waarna de “verspieder” tot de galg werd veroordeeld.

Historische figuren delen het verhaal tijdens de tocht

Dit tafereel was zondag de aanleiding tot de Bommen Berend fietstocht. Met meer dan 600 deelnemers overtrof de fietstocht alle verwachtingen bij de organisatie van Bruisend Overdinkel.  Woordvoerder Rene Weggen van Bruisend Overdinkel is dan ook heel tevreden: “We hadden al meer dan 300 voorinschrijvingen en mochten daar vanmorgen nog eens ruim 300 namen aan toevoegen. Tijdens de tocht is er bij de oude toren in Losser teruggegaan in de historie en is de inval van Bommen Berend door acteurs hier op de Pulverweide nagespeeld”.

Fietstocht van 26 km over prachtige wegen en paden

En zo werden de fietsers bij de Oude Toren in Losser door de historische dorpsomroeper opgeroepen om uit te kijken naar de brandstichter. Met deze opdracht in het achterhoofd vervolgden de deelnemers hun tocht door Losser, Grafschaft Bentheim en Overdinkel. Om moed in te drinken werd halverwege de tocht een glaasje smokkelolie aangeboden en kon men bij camperplaats “Skoppenboer” bijkomen van de vermoeienissen van de tocht. Zittend op een strobaal werden er plannen gesmeed om Bommen Berend op te sporen. En die werd kort daarna op de Pulverweide daadwerkelijk aangetroffen. En daar werd een aandoenlijk schouwspel opgevoerd door Jan Riesewijk als Bommen Berend en door acteurs van de toneelvereniging ’t Lossers Chaootschap als dienders van een heel armetierig leger.

Mede door het mooie weer werd de Bommen Berend fietstocht een ongekend succes. Het was weer een uitstekende promotie van de gemeente Losser, dat niet voor niets wordt geroemd als de schatkamer van Twente.

Auteur: Henri Schuite
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud