Als je binnenkort nieuwsgierig wordt over wat er allemaal gebeurt in en tussen de wildbloemenperken die in onze gemeente zijn ingezaaid, valt je wellicht op dat er o.a. veel rode insecten op de wilde planten zitten. Ze zijn helder rood gekleurd die afgewisseld wordt met sterk diepzwarte delen. Het zijn wantsen, mooie gekleurde wantsen. Maar wat doet een wants en: zijn ze gevaarlijk, schadelijk of giftig?
Pyamawantsen
Een korte zoektocht op Internet leert ons dat we met “pyamawantsen” te maken hebben. Met hun felgekleurd en gestreepte schild, proberen ze andere dieren af te schrikken. En dat lukt aardig. Volgens natuurbeschermers durven veel vogels deze wantsen niet op te eten. Deze wants leeft van het leegzuigen van plantendelen/ sappen maar vult zijn menu ook vaak aan met het leegzuigen van dode insecten en soms wordt er actief op andere insecten gejaagd. Ook soortgenoten worden hierbij niet ontzien.
Dagenlang paren
Wantsen leven vaak in groepen in een bewoond gebied. Vanaf mei komen de beestjes uit hun winterschuilplaats en gaan ze op zoek naar een partner om mee te paren. En dat paren duurt langer dan je waarschijnlijk denkt. Soms wel dagenlang! Het mannetje voorkomt hiermee dat het vrouwtje ook met andere mannetjes gaat paren!
P.S. Weet je meteen waarom je verdacht vaak ‘aan elkaar geplakte wantsen” ziet!
Niet schadelijk
Wanneer je veel wantsen in je tuin hebt, ben je misschien geneigd om bestrijdingsmiddelen in te zetten. Helemaal niet nodig. Sterker nog, ze eten onder meer dode (en soms ook levende) insecten en afgevallen bladeren en zorgen er dus voor dat je tuin lekker opgeruimd blijft. Je kunt hooguit last hebben van een stinkende geur die ze verspreiden om zichzelf te beschermen. Gevaarlijk zijn deze wantsen ook niet. Niets aan de hand dus.
Gewoon lekker kijken wat er in onze omgeving gebeurt en vooral geniet van al dat moois!
De foto bij deze blog is genomen ter hoogte van Chopinstraat 44/46
Hans Heck