Zilveresdoorn Oldenhove dood

Zilveresdoorn Oldenhove dood

Met groot materieel is maandag gestart met het kappen van de Zilveresdoorn in de binnentuin van woonzorggroep Oldenhove

Ruim 100 jaar pronkte de mooie zilver esdoorn in de tuin van de Oldenhove is Losser. Maar door de enorme droogte afgelopen zomer heeft de boom onvoldoende sapstromen kunnen transporteren, waardoor er geen uitlopers meer voorkomen. De boom liet deze lente geen groei meer zien. Volgens deskundigen is de boom “dood”.

Omschrijving Acer saccharinum

De witte esdoorn of zilveresdoorn (Acer saccharinum, synoniem: Acer dasycarpum, niet te verwarren met de Acer saccharum of suikeresdoorn) is een plant uit de zeepboomfamilie (Sapindaceae). De plant komt van nature voor in het oosten van de Verenigde Staten. De plant wordt tot 30 m hoog. De takken groeien eerst opgaand en worden later afhangend en breekbaar. De bladeren zijn diep vijflobbig, tot de helft ingesneden, 8–14 cm breed en ze hebben een witte onderkant. De middelste lob is twee maal zo lang als breed. De bladrand is dubbelgezaagd.

De plant bloeit in maart en april bij het uitlopen van de bladeren. De bloemen zijn groenachtig. Ze hebben geen kroonbladeren en ontstaan in kleine trosjes uit de zijknoppen. De vruchtvleugels vormen een stompe hoek. Acer saccharinum ‘Laciniatum’ is een grote cultivar met sterke en sierlijk overhangende takken in een losse kroon. Deze heeft grote bladeren met diep ingesneden, smalle, scherpgezaagde lobben. Het is een zeer windgevoelige boom.

Ongelukken

Om ongelukken te voorkomen is maandagmorgen een begin gemaakt met het omzagen van de karakteristieke boom. Een aderlating voor de prachtige tuin, maar helaas was er geen andere keus.

RTV-Losser maakte er een video verslag van. Deze is later te zien via http://rtv-losser.nl/

 

Auteur: Henri Schuite
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud