Nicotine Verslavingen

Nicotine Verslavingen

Roken en andere nicotineverslavingen zijn zou oud als de mensheid. Bij de Amazone in Brazilië zijn pijp resten gevonden die uit de tijd van 1500 voor Christus stammen. Mijn opa pruimde. Als zijn tabaksbuidel weer leeg was vroeg hij mij om een nieuwe te halen. Ik weet het nog precies “Kentucky” in een donker rood pakje met daarop de afbeelding van een patrijspoort waarin je een schip zag. Mijn vader had een vriend met de naam Peter Stuyvesant. Mijn schoonvader had een vriendin die Elisabeth Bas heette. Bij van Heek werkte een bovenbaas die snuiftabak snoof. Dat was meer voor de elite.

Roken en andere nicotineverslavingen zijn zou oud als de mensheid. Bij de Amazone in Brazilië zijn pijp resten gevonden die uit de tijd van 1500 voor Christus stammen. Mijn opa pruimde. Als zijn tabaksbuidel weer leeg was vroeg hij mij om een nieuwe te halen. Ik weet het nog precies “Kentucky” in een donker rood pakje met daarop de afbeelding van een patrijspoort waarin je een schip zag. Mijn vader had een vriend met de naam Peter Stuyvesant. Mijn schoonvader had een vriendin die Elisabeth Bas heette. Bij van Heek werkte een bovenbaas die snuiftabak snoof. Dat was meer voor de elite. Er was een vriendengroep die Javaanse Jongens rookte. En Chief Whip lag op menig dameslip. (Ja je leest het goed, met één s.)

Ik begon op mijn 15e

Ik zat op het voortgezet onderwijs in Enschede. Op een woensdagmiddag stond ik bij het station in Enschede op de bus te wachten met mijn rug naar het station leunend tegen een betonnen wand. Brandende sigaret in mijn hand. Ik voelde mij onbespied. In de verte zag ik echter mijn moeder komen aanlopen met mijn zus Elly. Als de wiedeweerga de sigaret uitgedrukt tegen de betonnen wand achter mij. Een vonkenregen was het gevolg. Op heterdaad betrapt.

Ik stopte op mijn 55e 

Na 40 jaar gerookt te hebben en ik het laatste jaar gierend uit bed kwam, en dat was niet van het plezier, besloot ik te stoppen. Ik ben naar mijn huisarts Ton Boermans gegaan en legde hem mijn plannen uit dat ik de volgende 40 jaar niet wilde roken. Ton zei dat het een goede vriend was maar dat het verstandig was hem de deur uit te doen. Ik kreeg het middel zyban en wonderwel kwam ik er zonder te veel moeite af.

Normaal

En zo normaal als ’t vroeger was om te roken, zo abnormaal is het nu. Je wordt scheef aangekeken als je nog rookt. Je bent onverstandig en dom. Sommigen behandelen je als een paria. En iedereen heeft wel een opa die 99 is geworden en toch zijn hele leven heeft gerookt. Niet meer roken in de kroeg of waar dan ook.

Gezond

Toen ik als kind vier keer kuchte, en dat was echt niet van het roken, stuurde mijn moeder mij naar de huisarts. Onze huisarts was dokter van Blanken. Ik zat in de wachtkamer op een buitenproportionele grote bruine houten bank. Mijn voeten raakten de grond niet. Ik was toen 6 jaar. Toen ik binnen mocht komen zag ik daar de aristocraat dokter van Blanken achter zijn imposante bureau zitten. Hij was bezig een sigaret te rollen. Hij had een mooie zilverkleurige tabaksdoos in zijn handen met in het deksel een rol apparaatje waar de tabak in moest. Op zijn bureau stond een plat metalen doosje. De deksel lag er naast. Tussen duim en wijsvinger nam hij wat groen poeder en strooide dat over de tabak. Vervolgens werd het vloeitje geplaatst, maakt hij een op en neer beweging met de deksel en was de sigaret klaar. Hij stak hem meteen op en ik dacht toen ik weg ging na zijn advies om een poosje dropwater te gebruiken, tjonge jonge, wat rookt die man gezond. Menthol.

 

Foto van de Historische Kring Losser. Meer informatie over dokter van Blanken is via de volgende link te vinden. http://www.historischekringlosser.nl/hetmeisje/hetmeisje_2007_02.html

 

Auteur: Sietse Smit
Geplaatst in: Archief, Blog, Dorpsproat, Nieuws
Sietse Smit
AUTEUR

Sietse Smit

Mijn naam is Sietse Smit. Ik ben al 52 jaar getrouwd met Lettie. We hebben twee zonen, twee kleinzonen en één kleindochter.
Na mijn werkzame leven in de opsporing besteed ik veel tijd aan het schrijven van toneelstukken en verhalen en fotografie. Ik maak gedichten met een knipoog. Ik doe aan geocaching.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud