Mevrouw Rozenboom honderd jaar

Mevrouw Rozenboom honderd jaar

Het was bijzonder druk in het Bruine café van de Tiekerhook in Overdinkel op vrijdag 13 december 2019

Kopie van haar handgeschreven geboorteakte

De reden hiervoor was dat mevrouw Rozenboom haar 100e verjaardag vierde. Familie, kennissen, vrienden waren in groten getale komen opdagen om de hartelijke felicitaties over te brengen. Mevrouw Rozenboom was ’s morgens wakker geworden en stak haar armen feestelijk in de hoogte, waarbij ze zei dat ze het fijn vond dat ze de 100 gehaald had.

Mevrouw Gerritje Rozenboom is in Ede geboren op 19 december 1919, getuige een kopie van haar handgeschreven geboorteakte die burgemeester Cia Kroon voor haar had meegebracht. Ze werd geboren in een gezin waar uiteindelijk 12 kinderen het wereldlicht zagen. Ze is de nog enige overlevende. Ze komt uit een sterk geslacht want haar ouders werden 103 en 104 jaar. In de oorlog werd haar man, die langs de spoorweg op weg naar zijn moeder was, doodgeschoten. Ze was al vroeg weduwe maar is nooit weer getrouwd. Ze had één kind, een dochter genaamd Jannie.

Vijf generaties

Janny Rozenboom (78) trouwde met Ruud van Koutrik. Uit dat huwelijk werd onder andere Wilma (58) van Koutrik geboren. Wilma kreeg twee dochters waaronder Maureen (29) van Zomeren en Maureen is drie weken bevallen van dochter Benthe. Vier dames nageslacht voor mevrouw Rozenboom. Hoe mooi en feestelijk is dat. 

Zorg

Mevrouw Rozenboom was in haar jeugd kindermeisje bij een Joodse familie waar nog steeds contact mee is. Op haar 93e was ze nog mantelzorger voor haar zieke broer en zus. Ze heeft altijd de zorgtaak binnen haar familie op zich genomen. Als er een verjaardag was zorgde zij voor de drankjes en de hapjes. Wilma herinnert zich nog dat ze altijd bezig was met het aanvegen van haar straatje. Dat moest er smetteloos uit zien.

Overdinkel

Omdat het zelfstandig wonen in Ede een probleem werd en daar geen familie meer had is besloten om haar naar Overdinkel te halen waar haar enige dochter Janny ook woont met haar man. Met een tussenstop in Glanerbrug kwam ze ongeveer 5 jaar geleden in de verzorgingsinstelling Tiekerhook te wonen. Het bevalt haar hier prima. En soms springt ze nog bij in de keuken en helpt met aardappels schillen. Gemeenschapsmanager Erik Kramer sprak haar en het gezelschap toe en vertelde dat het voor hem de eerste keer was dat hij in zijn loopbaan een 100 jarige mocht toespreken. (Hij is sinds 2018 werkzaam in de zorg in Losser en Overdinkel. Opmerking redactie.)       

 

Auteur: Sietse Smit
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud