Veteranen uit Losser bezochten gisteren Bronbeek in Arnhem voor de viering van Veteranendag Losser. Er werd een bijzondere tussenstop gemaakt bij het Ereveld Loenen.
De dag werd georganiseerd door de Veteranen Stichting Losser e.o en door de Gemeente Losser. Rond 9:00 werden de veteranen met hun familieleden ontvangen bij Dijk 59, de fraai gerenoveerde locatie van Lucién & Leoni Game aan de Denekamperdijk. Bestuursleden Mike Klazema en André Udink ontvingen de veteranen samen met burgemeester Cia Kroon. Hoewel de burgemeester aanvankelijk alleen de veteranen zou uitzwaaien besloot ze om de hele dag met de groep mee te gaan.
Tijdens de busreis naar Arnhem werden verhalen uit het verre en minder verre verleden opgehaald. Zo waren er veteranen die missies hebben uitgevoerd in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. Maar ook in Afganistan, Afrika, Villa Franca, het voormalige Joegoslavie, Kosovo en het midden Oosten. Sinds 1940 heeft Nederland ruim 650.000 veteranen ingezet tijdens drie oorlogen en bijna honderd vredesmissies.
Bronbeek
Bronbeek is een voormalig landgoed in Arnhem en de naam Bronbeek wordt gebruikt als verkorte naam van het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek. Tegenwoordig is het een verzorgingstehuis voor maximaal vijftig oud-militairen van de Nederlandse krijgsmacht en het voormalig Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Daarnaast is in het gebouw het Museum Bronbeek gevestigd.
De veteranen werden rondgeleid door het museum en het omliggende landgoed. In dit museum staat de koloniale geschiedenis van Nederlands-Indië centraal. Na de rondleiding stond de tradiotionele “blauwe hap” in buffetvorm klaar. Na deze typische veteranen maaltijd gaf Kapitein der Mariniers Ton Broers een lezing over de operatie Market Garden.
Ereveld Loenen
Op de terugweg werd er op verzoek van één van de veteranen een tussenstop gemaakt bij Ereveld Loenen. Tonny Tigcheler uit Losser was 20 jaar toen hij in 1962 op missie naar Kaimana, Ned. Nw-Guinea werd uitgezonden. Daar ontmoette hij Klaas Faber. De twee jonge soldaten raakten bevriend en hun bedden stonden naast elkaar.
Op 1 juni 1962 kwam Klaas om in een vuurgevecht, samen met een andere dienstplichtige millitair. Het bed van Tonny bleef maar kort leeg en werd zoals dat ging al snel weer ingenomen door een andere soldaat. In de expositieruimte van het ereveld wijst Tonny het krantenartikel aan met het bericht over het sneuvelen van zijn vriend.
Tonny heeft zijn vriend Klaas nooit kunnen vergeten. Elk jaar bezoekt hij minstens één keer het graf van zijn vriend op het Ereved Loenen. En vandaag neemt hij de veteranen uit Losser mee en verteld hij zijn aangrijpende verhaal.
Zonder aarzeling wandelt hij langs de duizenden graven op de enorme begraafplaats naar graf nummer 353 van Klaas Jacob Faber. Burgemeester Cia Kroon noemt dit later het meest indrukwekkende moment van de dag. “Dit onverwachte bezoek was indrukwekkend en onvergetelijk door het persoonlijke verhaal van Tonny Tigcheler”.
Dijk 59
Bij terugkomst in Losser is er nog een gezellig moment met een hapjes, drankjes en een broodje. De veteranen praten met de burgemeester die tot aan het einde bij de veteranen blijft. “Veteranen hebben voor onze vrijheid gestreden en sommige doen dat nog steeds. Dus die zijn ontzettend belangrijk en je staat er vaak niet bij stil wat ze allemaal hebben meegemaakt” blikt burgemeester Cia Kroon terug op de dag. “Door de hele dag met ze op te trekken kom je daar gewoon dichterbij. Want het heeft met ons allemaal te maken.”
Hier staan alle foto’s van deze dag:
https://photos.app.goo.gl/koMtCXzPCoa39bCf7
Bekijk hier de reacties op Facebook en reageer zelf ook:
Bekijk ook deze video: