Gilde Sfeer Season Deko in Overdinkel

Gilde Sfeer Season Deko in Overdinkel

Zaterdag 5 oktober opent Gilde Sfeer haar deuren in Tiekerhook Overdinkel. 

Gilde Sfeer Season Deko in Overdinkel

Zaterdag 5 oktober opent Gilde Sfeer haar deuren in Tiekerhook Overdinkel. Het is de tweede vestiging van Gabrielle Freyer uit Losser, die op de plek komt waar ooit het douanekantoor en later Rick’s Vis was gevestigd. Gabrielle komt van oorsprong uit het Erzgebirge (het Ertsgebergte) in Duitsland. Haar eerste winkel staat in Bad Bentheim aan de Bismarkcstrasse. Daar is ze 5 jaar geleden begonnen en is een succes. Ze droomde er al heel lang van om een tweede winkel in het pand te beginnen waar Rick’s Vis zat en greep met beide handen de kans aan om de winkel te huren toen dit mogelijk was.

Elk voorwerp heeft zijn eigen verhaal

In de winkel tref je een grote collectie Schwibbogen aan. In het gebied Erzgebirge (het Ertsgebergte) in Duitsland worden al eeuwenlang prachtige kerstversieringen geproduceerd. Zoals de prachtig verlichte halfronde Schwibbogen. Schwibbogen zijn, naast kerstpiramides en wierook-rokertjes, één van de traditionele kerstdecoraties die mensen in het Ertsgebergte al jaren maken. De gebogen versiering wordt tijdens het kerstseizoen op de vensterbank gezet voor het raam, met het tafereeltje naar buiten gericht. Zo brengen ze sinds jaar en dag een warme en welkome gloed van licht in de donkere december nachten.

Schwibbogen

De naam Schwibbogen is afgeleid van Schwebebogen of Schwib: toog (gebogen opening in de muur). De Schwibbogen is altijd versierd met lampjes dat vindt haar oorsprong in de tradities van de mijnwerkers. Het was gebruikelijk voor de mijnwerkers om op 24 december samen kerst te vieren. Tijdens deze viering hingen ze hun brandende lampen in een halve cirkel op een muur of bij de ingang van de tunnel, zodat iedereen de ingang kon vinden. Dit resulteerde in het idee en de vorm van een vrijstaande boog met kaarsjes er bovenop. Daarnaast stond de “Lichtgevende” boog als symbool van een opgaande zon om mijnwerkers die in de donkere dagen bijna geen daglicht zagen, het licht te schenken.

Grote variatie

Gabrielle importeert haar decoratiemateriaal uit heel Europa. Kurk uit Portugal. Bijzonder glaswerk uit Tsjechië. Leer uit Duitsland dat ze op een wereldbeurs in Offenbach ontdekte. Een grote variatie aan artikelen die, afgestemd op het seizoen, het decor in de winkel bepalen. Binnenkort wordt de buitenkant van het pand ook in Gilde Sfeer gebracht. Daar is nu echter de tijd te kort voor.

Auteur: Sietse Smit
Geplaatst in: Archief, Nieuws, Overdinkel
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud