Gilde Repair café Losser

Gilde Repair café Losser

Passie

Passie

Joop Kupers, voorzitter Stichting Gilde/Repair café Losser praat met passie en enthousiasme over “zijn” Repair Café aan de Vlasakker in Losser. Hij zegt hier onder andere het volgende over: “Naast het feit dat we reparaties verrichten aan allerlei voorwerpen die in een huishouden gebruikt worden, zijn we ook goed bezig op het sociale vlak. Hier werken vrijwilligers, die anders thuis zouden verpieteren. Mensen met ervaring in allerlei ambachten, die nog graag wat willen doen. En we hebben het heel druk met reparaties van allerlei apparaten. Het is op dit moment zo druk dat we de vraag nauwelijks aankunnen. Omdat onze vrijwilligers vrijwel allemaal op een leeftijd zijn, dat ze buiten het hoogseizoen op vakantie gaan, zijn er op dit moment wat minder ter beschikking. Maar die komen terug en werken de achterstanden weg.”

Niet alles kan gerepareerd worden

Van alles dat binnengebracht wordt is zo’n 75% te repareren. Er zit er ook wel eens wat tussen dat helemaal op is. Dit wordt door oudere en minder technische vrijwilligers gesloopt. De bruikbare onderdelen slaan ze op voor hergebruik bij andere defecte apparatuur. De rest wordt gesorteerd op metaalsoort en kunststof en gerecycled. Nuttig bezig. Duurzaam. En veel pret met de sloopwerkzaamheden.

Muziekschool

De één helpt de andere. Nu de muziekschool is gesloten heeft Repair Café de beschikking gekregen over een aantal kasten. Handig om allerlei gereedschap en materialen in op te bergen. Ook krijgt Repair Café vaak dingen van particulieren. En hier zijn ze blij mee. Onlangs vroeg iemand of ze belang hadden bij een eikenhouten vloer. De vrijwilligers hebben die vloer er uit gehaald en opgeslagen. 

Timmerman

Johan Meijerink was in zijn werkzame leven timmerman bij verschillende grote aannemers in Losser, de Lutte en Overdinkel. Hij maakte onder andere kozijnen, deuren, trappen en dakkapellen. Na zijn pensionering werd het wel bijzonder rustig in zijn omgeving. Hij wilde toch graag weer in zijn oude vak aan de slag. Hij nam contact op met Joop Kuper en kon vrijwel direct beginnen in de Werkplaats van het Gilde.

Hij heeft zelfs de beschikking over een eigen timmerhoek en maakt de fraaiste dingen, waaronder nest- en voederkastjes voor vogels. Deze worden gemaakt van het hout van de eiken vloer die ze gekregen hebben. Johan geeft nu zelfs workshops aan scholieren en mantelzorgers. Dit is zo’n succes, dat hij steeds vaker gevraagd wordt. “Ik werk nu ongeveer 2 jaar bij het Gilde. Ik doe dat met heel veel plezier. Ik heb hier mijn draai gevonden. Ik kan mijn vakkennis overdragen aan de volgende generatie en dat is een fijn gevoel. De workshops geef ik altijd met iemand anders van het Gilde. Soms heb je mensen die niet volledig meer functioneren, maar toch graag wat willen maken. Dan is het praktisch als je met z’n tweeën bent.”

Recht van bestaan

Het Repair Café, dat onderdeel is van de Stichting Gilde Losser, heeft recht van bestaan. De bestuursleden en toezichthouders proberen er voor te zorgen, dat de mensen zich in een sociale omgeving prettig voelen. Men is duurzaam, door materialen te scheiden en te recycleren. Met de afvalmaterialen en de nest- voederkastjes wordt geld gegenereerd. En dat is nodig wat subsidie wordt aan hun niet verstrekt. Ook hobbyisten die glas in lood of anderszins met glas bezig willen zijn kunnen er ook terecht. En tenslotte wordt er ook met de basisscholen aan te technische gewaarwording van de jeugd gewerkt. Maar daarover later meer!

 

 

Auteur: Sietse Smit
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud