FC Twente-icoon Eddy Achterberg verlaat Losser

FC Twente-icoon Eddy Achterberg verlaat Losser

Het huis aan de Bredenhorst maakt al een verlaten indruk. Nog een paar weken en dan is Eddy Achterberg definitief weg uit Losser, het dorp waar hij zo’n 36 jaar heeft gewoond. En wie de carrière van Eddy bekijkt, mag hem rustig een FC Twente-icoon noemen.

Ajax
Niettemin begon Eddy Achterberg zijn voetballoopbaan bij DOS Utrecht. Daar voetbalde hij als 15-jarige als spits in een elftal met onder meer Leo van Veen, die later nog bij Ajax terecht zou komen.  Eddy scoorde in één seizoen 35 doelpunten, wat hem zijn eerste profcontractje opleverde, voor 50 gulden per maand wel te verstaan.

FC Twente

In 1967 kwam Eddy Achterberg naar FC Twente. Kees Rijvers, die hij liefkozend “Pa”, blijft noemen was trainer en bouwde aan een nieuw elftal. Maar  in die tijd was alles anders dan nu. Eddy: “ Rijvers wilde dat je behalve voetballer ook nog een baan erbij nam. Ik werkte in die tijd bij het Postiljon hotel aan de Boulevard en ook nog bij Rinco, het tentenbedrijf van de toenmalige voorzitter Henk Olijve.

De hele selectie woonde toen zo’n beetje aan de Bilderdijkstraat in Oldenzaal. Dus Kick van der Vall, Willem de Vries, Theo Pahlplatz, Piet Schrijvers, Jan Jeuring en Kees van Iersel waren gewoon buren van elkaar. Die saamhorigheid leidde er wel toe dat we een geweldig elftal hadden gekweekt. Met name in het seizoen 68-69 hadden we gewoon kampioen moeten worden. Dat was het jaar van de legendarische 5-1 overwinning op het grote Ajax, waarin Dick van Dijk drie keer scoorde. Maar na het veelbesproken trainingskamp in het Duitse Ruhpolding in de winter, kwam er plotseling een eind aan de successerie en werd Ajax uiteindelijk toch kampioen”.

Mooie jaren volgden met als uitzondering het jaar 1971.  In de wedstrijd tegen SHS. ( later na fusie met ADO omgedoopt in FC Den Haag) brak Eddy zijn been. Legendarisch werd Eddy in de UEFA-cup wedstrijd tegen Juventus, waar FC Twente een 2-0 achterstand moest wegwerken. Op last van trainer Kees Rijvers strompelde hij op zijn krukken over de sintelbaan naar Vak Q en zweepte daar het publiek op. De foto ging de hele wereld over.

Horeca

Eddy vertelt door: “Omdat ik begreep dat ik geen eindeloos voetballeven zou hebben, besloot ik de horeca diploma’s te halen. En zo opende ik in de wijk Deppenbroek het café “de Keu” .En dat werd een ongekend succes. Soms moest ik de deuren sluiten, omdat het gewoonweg te vol werd. Het was enorm hectisch en na drie en een half jaar hield ik het voor gezien. Ik woonde inmiddels  aan de Lutterstraat in Losser en kocht daar een cafetaria die ik ook “de Keu” noemde. Mijn voetbalcarrière had ik in 1978 afgesloten en inmiddels was ik ook eigenaar geworden van cafetaria “de Tuffel” in Losser.

Adidas

Oud-international Piet Lagarde benaderde Eddy niet veel later om voor het sportmerk Adidas vertegenwoordiger te worden en gezien de populariteit van Achterberg kon dit natuurlijk niet misgaan. In die tijd behaalde hij ook de voetbal diploma’s “oefenmeester 1” en “coach betaald voetbal” en dat zou hem niet veel later goed uitkomen. Na de Adidas-periode werd Kees Rijvers opnieuw trainer bij FC Twente en prompt werd Eddy gevraagd om coach van het 2e elftal te worden.

Eddy hierover: “ Rijvers en Theo Vonk waren de trainers en Ronald Spelbos was net als ik assistent trainer. Toen Rijvers stopte en Theo Vonk naar Burgos vertrok leek Spelbos de nieuwe trainer te worden. Hij vertrok echter naar FC Utrecht. Op dat moment hoopte ik op de trainersfunctie bij FC Twente, maar men koos uiteindelijk voor Issy ten Donkelaar. Ik moet bekennen dat dit een enorme teleurstelling voor me was.

Huub Stevens 

Na een tip van Rijvers wordt Achterberg de assistent-trainer van Huub Stevens bij Roda JC. Het gezin verhuist naar het Limburgse Simpelveld. Het wordt een succesjaar. Roda wordt 2e dat jaar en plaatst zich voor Europees voetbal. Uiteindelijk wordt Roda daarin door het Duitse Schalke 04 uitgeschakeld. Niet lang daarna zit Schalke 04 zonder trainer en Huub Stevens wordt de nieuwe man.  

Eddy volgt hem niet veel later en wordt opnieuw assistent-trainer bij Stevens en verhuist weer naar Losser. Als Fred Rutten daarna trainer wordt bij FC Twente en Eddy als assistent-trainer wordt gevraagd, keert hij terug naar zijn oude liefde. Samen met Fred viert hij dan in 2000 het bekersucces van FC Twente na de gewonnen finale tegen PSV. Toch blijft het buitenland trekken. Eerst onder Jupp Heynckes en Ralf Rangnick nog assistent bij Schalke en dan in 2009 weer samen met Huub Stevens naar Red Bull Salzburg, waar hij in 2010 het kampioenfeest viert.

Terug naar Losser

Als Eddy 65 is geworden keert hij terug naar Losser. Hij wordt ambassadeur van FC Twente en is blij en trots op zijn carrière . Dagelijks is hij in de Grolsch Veste te vinden en geniet nog steeds met volle teugen van zijn populariteit. En hij heeft het verdiend.  Eddy: “Ik verlaat Losser met pijn in mijn hart. Ik heb altijd heel prettig gewoond in dit mooie dorp, maar nu ga ik met mijn vrouw, die mij altijd enorm heeft gesteund, in een fraai appartement in Enschede wonen. Misschien wel zo hoog dat ik de Grolsch Veste vanuit mijn woonkamer kan zien, want ja , je bent niet zomaar een clubicoon.

 

Auteur: Ingrid Legters
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud