Energie besparen door een lagere temperatuurinstelling van de CV-ketel

Energie besparen door een lagere temperatuurinstelling van de CV-ketel

Op een simpele manier uw eigen CV inrichting optimaal instellen en uw gasverbruik aanzienlijk verminderen. Bij een rijtjeshuis levert dat al snel € 150,- euro per jaar op en bij een vrijstaande woning zelfs tot € 400,- per jaar. Op 11 november wordt voor bewoners van Voswinkel en een gedeelte er omheen een informatiebijeenkomst georganiseerd in ’t Greune hoes (Aloysiusschool). De bijeenkomst start om 19.30 uur. Inloop vanaf 19.00 uur.

In het kader van de energietransitie zijn burgerinitiatieven erg welkom in Losser. Marinus Doosje uit Losser en Reinier Tameling uit De Lutte, kwamen met het idee om inwoners van Losser West op een vrij eenvoudige manier het gasverbruik aanzienlijk te verminderen. Het gaat hierbij alleen om installaties met een HR ketel. Bij installatie van de CV wordt de keteltemperatuur vaak op 75° of nog hoger ingesteld, maar dat kan in veel gevallen een stuk lager. Door de CV waterzijdig in te regelen wordt het gasverbruik nog verder verlaagd.

Optimale instelling CV ketel levert een aanzienlijke besparing op
Door met de temperatuurinstelling van de CV ketel te ‘spelen’ komen inwoners te weten welke minimumtemperatuur geschikt is om toch een comfortabel verwarmd huis te hebben. Hoe lager de temperatuur des te minder gasverbruik en des te beter voor het klimaat! Wanneer alle inwoners hun CV op deze wijze optimaal instellen, komen we dichtbij de doelstelling uit het Losserse coalitieakkoord om in 2022 voor twintig procent energieneutraal te zijn. 

Informatiebijeenkomst voor bewoners Losser West

Bewoners uit Losser West, in het specifiek de buurt Voswinkel en een gedeelte daaromheen, ontvangen binnenkort een brief waarin ze worden uitgenodigd voor de informatiebijeenkomst op 11 november en waarin de pilot van het buurtinitiatief nader wordt toegelicht. Bewoners die geïnteresseerd zijn in het optimaliseren van de CV installatie kunnen dit tijdens de informatiebijeenkomst aangeven. Vrijwilligers die geïnteresseerd zijn om buurtbewoners te helpen met het optimaliseren van de CV ketel zijn ook van harte welkom.

Het optimaliseren van de HR ketel kan met voldoende kennis door bewoners zelf worden gedaan. Initiatiefnemers Doosje en Tameling voorzien in deze kennis samen met de wooncoaches van Duurzaam Thuis Twente. Voor de eerste drie bewoners die besluiten mee te doen wordt de CV geoptimaliseerd door een installatiebedrijf.

Er wordt gestart met een pilot om de haalbaarheid van het initiatief te onderzoeken. Bij een succesvolle pilot wordt het initiatief herhaald voor héél Losser West.

Auteur: Theo Kip
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud