Brandweer en gemeente Losser zetten bedrijven in het zonnetje

Brandweer en gemeente Losser zetten bedrijven in het zonnetje

Een bedankje voor werkgevers en bedrijven

Gevelbordjes

Op woensdag 4 september reikte burgemeester Cia Kroon gevelbordjes uit bij zeven bedrijven in de gemeente Losser. Dit om hen te bedanken dat ze een werknemer beschikbaar stellen om vrijwilliger te zijn bij Brandweer Twente, waar zij zich inzetten voor de veiligheid van de Twentse inwoners. De bedrijven Karly Vastgoed, H. Koop BV Tuinmachines, Wouter Witzel Eurovalve B.V., Everwood Interieurbouw, De Egel, De Sport Fabrik en Garage Euregio Glane ontvangen allen dit bijzondere gevelbordje. 

700 vrijwilligers actief

Bij Brandweer Twente zijn ruim 700 vrijwilligers actief. Samen met de beroepscollega’s bestrijden zij jaarlijks ongeveer 4.500 incidenten. Een vrijwilliger, die via zijn pager opgeroepen wordt voor een incident, komt vanaf huis of werk om hulp te verlenen. “Voor de werkgever van deze vrijwilliger betekent dit dat zijn werknemer soms even het bedrijf moet verlaten. Dat een bedrijf hier begrip voor heeft en deze mogelijkheid biedt voor een werknemer is noodzakelijk voor goed functioneren van Brandweer Twente. Ook in bedrijven in Losser zijn brandweervrijwilligers actief. Ik ben hier bijzonder trots op en bezoek daarom samen met de brandweer deze bedrijven om ze te bedanken”, volgens Cia Kroon, burgemeester van de gemeente Losser. 

 

Werkgevers van vrijwilligers

Om deze dankbaarheid kenbaar te maken ontvangen de werkgevers van vrijwilligers een werkgeversbordje met de tekst ‘Hier werken brandweervrijwilligers’. Zo is voor iedereen te zien dat deze ondernemer maatschappelijk betrokken is. “In diverse bedrijven rondom de kazerne in Losser werken overdag mensen die vrijwilligers zijn. Een opgeleide brandweervrijwilliger kan zeker toegevoegde waarde hebben voor een bedrijf”, aldus Karin Groenenweg, teamleider bij de brandweer. “Zo hebben zij geen BHV-cursus meer nodig, omdat zij via de brandweer een geldig certificaat ontvangen. En er is altijd ruimte voor nieuwe vrijwilligers. Hopelijk kunnen we een volgende keer nog meer bedrijven in de gemeente Losser bezoeken waar vrijwilligers van de brandweer werkzaam zijn.”

Hallo Losser spreekt met de oudste brandweervrijwilliger van Losser

Wij spreken met Harry Baas die als 18 jarige jongen als vrijwilliger werd gevraagd voor de Brandweer in Glanebrug, die onder de paraplu van Enschede valt. Want daar woonde hij en werkte bij zijn vader in de zaak. Dat moet je doen joh, zei zijn vader, want dat is goed voor je. Dat kon hij zeggen want hij was zelf vrijwilliger geweest bij de brandweer. Intussen verhuisde Harry naar een pand naast het Syrische Klooster. En laat dat nou net op Lossers grondgebied liggen.

Dus Harry gooide een balletje op bij de brandweer in Losser of er plaats was voor hem. In 2005 was het zover: na 23 jaar gediend te hebben in Glanebrug ging onze alleskunner over naar de brandweer in Losser. Harry zit nu alweer 14 jaar bij de brandweer in Losser en heeft al 37,5 jaar in totaal op de teller staan als vrijwilliger. Ik heb nog één vurige wens zegt Harry, dat als mijn lichaam het toestaat, ik de 40 jaar vol kan maken. Hallo Losser hoopt dat we over 2,5 jaar inderdaad weer een interview met hem mogen maken .

Hallo Losser spreekt met de jongste aanwinst van de brandweer Losser

We spreken niet met een man, maar met een vrouw, Xandra Dolron. Hoe komt onze Xandra bij de brandweer terecht. En wat is haar drive. Ik sport al jaren en geef les bij “de Sport Fabrik “ zegt Xandra, waar ook haar kleuterschool vriendin, Janine Hof, sport. Laat die nou net als enige vrouw, al 17 jaar als vrijwilliger, bij de brandweer werken. Dat mag best gezegd worden toch! Kom toch eens kijken bij ons zeurde Janine steeds. Ontdek zelf wat voor leuke groep wij hebben.  Als Xandra gaat kijken, wordt ze gelijk door de brandweer virus getroffen. Wat een fijne groep, je krijgt een warme familie er gratis bij, is haar betoog.

Maar haar grootste drive om bij de brandweer te gaan, vertelt Xandra, is dat er op dit moment 8 man te kort aan vrijwilligers zijn. Dat houdt in dat er minimaal steeds één wagen minder kan uitrijden. Ze vervolgt, ik woon vlak om de hoek van onze prachtige brandweer kazerne en stel nou dat je huis in de fik staat en de Losserse brandweer niet kan uitrukken i.v.m. personeelstekort. Dan moet de brandweer uit Enschede of Gronau ons huis gaan blussen, wat fatale gevolgen kan hebben. Nog een voorbeeld, zegt Xandra, een auto met jouw familie krijgt een ongeluk op de rondweg.

Ook nu kan de Losserse brandweer niet uitrukken. Fatale minuten verstrijken voordat de andere brandweer uit de omgeving erbij is. Ik kan dat niet op mijn geweten hebben en ik wil, ondanks dat ik 45 jaar ben, toch de gemeenschap van Losser dienen.Voor mij zelf zie ik het als een uitdaging door te kunnen zeggen:  “ Zie je wel, ik als vrouw, kan het toch voor elkaar krijgen, als je maar WILT “. Ook wil ze nog even kwijt, dat voor ieder uur dat een vrijwilliger op pad is, en dus ook tijdens de opleiding, er een vergoeding tegenover staat.Wij van Hallo Losser, zijn diep onder de indruk met welk een passie Xandra over haar nieuwe uitdaging praat. Wij wensen je veel succes met je aanstaande opleiding.

Meld je aan

Brandweer Losser zit nog steeds met een personeelstekort. Voel jij je ook bevangen met dezelfdevirus als Xandra, dan kan je contact op nemen met Peter de Vries email: ">

 

 

Auteur: Harry Koops
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud