Bijzondere onderscheiding

Bijzondere onderscheiding

Eerepenning Menchslievend Hulpbetoon komt als complete verrassing

Drukbezocht

Op de drukbezochte nieuwjaarsreceptie van de gemeente Losser was er een bijzonder intermezzo. In haar speech haalde burgemeester Cia Kroon de brand in de Losserhof aan. Dit als een van de mindere gebeurtenissen van het jaar 2018. Ze noemde de namen van Sara Orün, Natalya Winters–Joosten, Bianca Buonfanti, Irma Eissink–Wildenborg en vroeg de dames naar voren te komen.

Eenmaal op het podium werd het duidelijk om welke heldendaad het ging. Ze hebben, tijdens de brand op 15 september 2018, met gevaar voor eigen leven, kordaat gehandeld. De woning waar brand woedde was in korte tijd ontruimd. Dit wel met gevaar voor eigen leven. Daardoor waren de bewoners van het pand gelukkig ongedeerd. Dit voorval was de aanleiding om deze dames voor te dragen voor de  onderscheiding.

Eerepenning Menschlievend Hulpbetoon

Deze onderscheiding wordt slechts 20 keer per jaar uitgereikt. De Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon (officiële schrijfwijze: Eerepenning voor Menschlievend Hulpbetoon) is, na de Militaire Willems-Orde, de oudste nog bestaande Nederlandse dapperheidsonderscheiding. De onderscheiding wordt verleend aan ‘hen die een menslievende daad hebben verricht die de kenmerken draagt van moed, beleid en zelfopoffering’.
Een bijzondere onderscheiding voor bijzondere mensen.

Auteur: Ingrid Legters
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud