50 jaar HKL

50 jaar HKL

Zaterdag 16 november vierde de Historische Kring Losser haar 50-jarig bestaan met een jubileumreceptie

Oprichting

Het is op 30 mei 1969 dat de heren H.B. Arends en de heer H.L. Bourgonje de handtekeningen zetten onder de akte van oprichting onder toeziend oog van notaris Hazendonk. Daarmee is de stichting Historische Kring Losser een feit.

Ze stelt zich als doel: De beoefening van de historie, volkskunde en archeologie en al wat hiermede in verband staat, in de ruimste zin van het woord; in het bijzonder van de Gemeente Losser. Het wekken van belangstelling voor en het opsporen en verzamelen van alles wat betrekking heeft op het in lid a genoemde. Nu 50 jaar later is het een stichting met 1100 leden.

Welkom

In de goed gevulde zaal met ongeveer 250 aanwezigen heet voorzitter Thea Evers iedereen welkom. Het is een dilemma om de vele hoogtepunten van de HKL te benoemen volgens Thea. “Ik zal vast iets gaan vergeten” ze is trots op het 28e boek van de HKL de Kroniek van Dorp en Marke Losser. Ook mooi om te zien dat inmiddels 25.000 bidprentjes zijn gedigitaliseerd, vele lezingen gegeven zijn, excursies georganiseerd, en de vele activiteiten door de jaren heen gaat Thea verder, trots op het bestuur dat zich altijd belangeloos inzet voor de Historische Kring Losser.

Herman en Annie Bourgonje

Bijzonder voor de stichting zijn Herman en Annie Bourgonje. Dit echtpaar heeft een grote betekenis voor de HKL. Vanaf de oprichting zijn beide nauw betrokken. Jarenlang was Herman het gezicht van de HKL. In 2003 mocht het echtpaar de eerste Losserse Cultuurprijs ontvangen. Inmiddels zijn beiden overleden. Herman Bourgonje overleed op 13 december 2011. Een dag later gevolgd door Annie.

Burgemeester Cia Kroon

Na het welkomstwoord  volgt de speech van burgemeester Cia Kroon. Burgemeester Kroon feliciteert de HKL met het 50-jarig jubileum. “Het is de Historische Kring Losser die een cruciale rol speelt om de geschiedenis levend te houden. Dankzij u weten we wat hier zich vroeger heeft afgespeeld. Het verleden maakt het heden en de toekomst aldus” Cia Kroon.

Drie lintjes

“Ik sta hier een beetje alleen” vervolgd de burgemeester en nodigt de heer Andries Kuperus uit op het podium. “Mijnheer Kuperus, ik haal u even naar voren, omdat ik u iets bijzonders mag aanbieden.” In 2007 is de heer Kuperus als bestuurslid toegetreden van de HKL. Daarnaast heeft hij de fotocollectie, zo’n 6000 foto’s bewerkt, gekleurd en gedigitaliseerd. Als penningmeester is hij 22 jaar actief voor het Lossers Kunstcollectief. Na deze woorden ontvangt Andries Kuperus de koninklijke onderscheiding.

Dan wordt de heer Jack Scholtens gevraagd om op het podium te komen. Vanaf 2009 is Jack bestuurslid. Redactielid van het tijdschrift Oet Dorp en Marke. Hij is het die een collectie van 25.000 bid- en gedachtenisprentjes heeft gedigitaliseerd. Ook heeft hij zich ingezet voor de partij gemeente belangen ‘93. Jack is een van de grondleggers van Hallo Losser. Hij krijgt door burgemeester Cia Kroon het koninklijk lintje opgespeld.

Dan is het de beurt aan de heer Nijhof. Bennie Nijhof geboren en getogen in Overdinkel. Heeft dus grote kennis van de geschiedenis van Overdinkel vooral het textielverleden en smokkelen. Hij schrijft hier regelmatig over voor de HKL. Bennie is ook lid van de gemeentelijke monumentencommissie. Het naamkaartje van de HKL maakt bij Bennie Nijhof plaats voor de koninklijke onderscheiding.

Kroniek van Dorp en Marke Losser

Na deze mooie lintjesregen is het aan Georg van Slageren om de Kroniek van Dorp en Marke Losser te presenteren. Aan de hand van een presentatie laat George de kroniek aan de aanwezigen voorbij komen. Het begint bij 130.000.000 v.Chr. tot aan nu. Een lange zit? Nee in een mooi tempo gaat de geschiedenis aan de aanwezigen voorbij. Het is een uitnodiging om de kroniek zeker zelf te willen lezen.Het eerste exemplaar is aangeboden aan burgemeester Cia Kroon

Diverse sponsoren hebben hun aandeel geleverd. Maar ook het echtpaar Bourgonje leveren nu nog hun bijdrage, door hun nalatenschap aan de HKL. George hoopt dat er met een glimlach van boven de kroniek de goedkeuring kan krijgen. Na deze mooie presentatie is tijd om er samen een glas te heffen. 50 jaar HKL op naar de volgende 50.

 

De kroniek is voor HKL leden gratis. Deze kan opgehaald worden op de volgende data:

Losser

  • 18 19 en 20 november van 10.00 uur tot 16.00 uur
  • 18 november ‘s avonds van 19.00 uur tot 20.00 uur

‘t Lossers Hoes
eerste etage 1.25
Raadhuisplein 1
Losser

Overdinkel

  • 18 en 19 november van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Het Trefhuus
Prins Hendrikstraat 1
7586 BG Overdinkel

De Kroniek van Dorp en Marke Losser is te koop bij de HKL voor 20,00 op de ophaal dagen (zie hierboven) 15,00 alleen voor leden euro. Bij de diverse verkooppunten in Losser is de prijs 20,00 euro.

Auteur: Ingrid Legters
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud