Zuurstokken voor Pa

Zuurstokken voor Pa

Cynthia van der Zande is vrijwel haar hele leven al vaste klant van Siebren Kooistra. Siebren stond het afgelopen weekend voor de 31e keer met zijn zuurstokkenkraam op de kermis van Losser. Toen Siebren voor de eerste keer op de kermis stond verkocht hij zuurstokken aan Emile van der Zanden. Emile was toen al de uitbater van cafetaria “de Tuffel” in Losser. Emile is verzot op dit lekkernij en slaat elk jaar een voorraadje zuurstokken in. Als het jaar weer voorbij is koopt hij nieuwe bij Siebren. Echter de aankoop van de zuurstokken voor Emile is overgenomen door zijn dochter Cynthia.

Cynthia van der Zande is vrijwel haar hele leven al vaste klant van Siebren Kooistra. Siebren stond het afgelopen weekend voor de 31e keer met zijn zuurstokkenkraam op de kermis van Losser. Toen Siebren voor de eerste keer op de kermis stond verkocht hij zuurstokken aan Emile van der Zanden. Emile was toen al de uitbater van cafetaria “de Tuffel” in Losser. Emile is verzot op dit lekkernij en slaat elk jaar een voorraadje zuurstokken in. Als het jaar weer voorbij is koopt hij nieuwe bij Siebren. Echter de aankoop van de zuurstokken voor Emile is overgenomen door zijn dochter Cynthia. Een leuk verhaal over een typisch lekkernij dat op de kermis te koop is.

Zuurstok

Een zuurstok is een vorm van snoepgoed; een zoetzuur staafje waarvan afgebeten kan worden. Zuurstok in een kerstboom. De traditionele stok is wit van binnen en roze van buiten, het spreekwoordelijke zuurstokroze. Verder kan een zuurstok voorzien zijn van alle kleuren van de regenboog. In Nederland en Duitsland is de zuurstok vooral bekend van de kermis. Er zijn allerlei varianten zoals kaneelstokken, pepermuntstokken, regenboogstokken, en zuurstokken met cola- of fruitsmaak. Hiernaast is een categorie stokken ontstaan waarop gezogen kan worden. Deze zijn van een glazige substantie (enigszins vergelijkbaar met zuurtjes). De basisvorm is de vuurrode “wijnstok”, met als varianten o.a. de gele “boterstok” en de zwarte “dropstok” (met een anijsachtige smaak). Deze stokken zijn er ook in bolvorm (“Wijnbal”).

Kerst

In de Verenigde Staten hangen mensen met kerst zuurstokken ter decoratie en ter consumptie op in huis. Veel gegeten zuurstokken tijdens kerst zijn kaneelstokken, mentholstokken (ook wel ‘ice pop’ genoemd) en rumstokken. (Bron Wikipedia.)

Auteur: Sietse Smit
Geplaatst in: Archief, Blog, Dorpsproat, Nieuws
Sietse Smit
AUTEUR

Sietse Smit

Mijn naam is Sietse Smit. Ik ben al 52 jaar getrouwd met Lettie. We hebben twee zonen, twee kleinzonen en één kleindochter.
Na mijn werkzame leven in de opsporing besteed ik veel tijd aan het schrijven van toneelstukken en verhalen en fotografie. Ik maak gedichten met een knipoog. Ik doe aan geocaching.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud