Nieuwjaarsvisite 2018 Historische Kring

Nieuwjaarsvisite 2018 Historische Kring

“Beste leden van de Historische kring. Van harte welkom op deze traditionele nieuwjaarsreceptie, een traditie die al zo lang bestaat als de HKL zelf, dus al vanaf 1969. Gewoon een gezellig samenzijn, koffie met zelfgebakken knieperkes en boerenjongens, ook zelfgemaakt.” zo begon Thea Evers, de voorzitter van de Historisch Kring Losser met haar toespraak, op de nieuwjaarsvisite 2018 bij Grandcafé Smit in Losser op maandagavond 8 januari.

Terugblik

Ze gaf aan dat het een druk jaar was geweest voor HKL met als hoogtepunten de uitgave van het nieuwe boek van Frans Jacobs, in 2017 werd het 1000e lid van HKL ingeschreven en er werd een belangrijke beslissing genomen, de verhuizing naar het Kulturhus in 2018.

Ledenaantal

Het ledenaantal groeit nog steeds. De verwachting is dat binnenkort het 1100e lid kan worden ingeschreven. Thea vraagt zich af waar HKL dit aan te danken heeft. De mensen waarderen blijkbaar datgene, wat men belangeloos doet en de resultaten die daar uitkomen. De publiciteit die men daaraan geeft werkt natuurlijk ook mee, zoals in de plaatselijke weekbladen, de Nieuwe Dinkellander, de Week van Losser, op de website van Hallo Losser en in Tubantia. Een mooi voorbeeld is een hele pagina in een landelijke bijlage van Tubantia over uitvaarten, waarin de bidprentjessite van HKL onder de aandacht werd gebracht. Daar staan nu ruim 23000 bidprentjes op. En Facebook, waar Andries Kuperus elke dag een foto op zet. En natuurlijk is HKL zoveel mogelijk present bij alle activiteiten, die er in Losser en Overdinkel plaatsvinden. Met het oog op de verwachte kostenstijging, is vorig jaar in het tweede nummer van Oet Dorp & Marke (OD&M) al aangekondigd, dat de contributie verhoogd wordt. Het was €15 en wordt nu €17,50. Postverzending van OD&M was €18, wordt nu €21,50.

Losser wat maak je me nou

Bij alle andere nieuwjaarsbijeenkomsten werd een quiz gepresenteerd over oud Losser. Daar is dit keer van afgeweken omdat Frits Elsjan een film heeft gemaakt over oud Losser, getiteld: “Losser wat maak je me nou.” Frits woont in het centrum van Losser en hij zag dat veel karakteristieke panden afgebroken werden om plaats te maken voor nieuwe. Hij kwam jaren geleden op het idee om dit te filmen zodat het nageslacht ook nog kon zien hoe Losser en vroeger uit zag. Hij heeft HKL gevraagd of hij oude foto’s mocht gebruiken die HKL in haar bezit heeft. HKL heeft daar mee ingestemd. Met de hulp van Bert Kapers is de film gemonteerd die een groot gedeelte van het vroegere en het huidige Losser laat zien. Voice-over: Frits Elsjan en Sietse Smit. Het is een geweldig document geworden met hoge historische waarde. Bij de aankondiging dat deze film zou worden vertoond op de nieuwjaarsreceptie van HKL, bleek dat belangstelling erg groot was. Daarom is men kaarten uit gaan geven die al snel weg waren. Op 22 januari wordt de film weer vertoond. De kaarten hiervoor zijn ook allemaal al weg.

Succes

In de zaal kon je tijdens de vertoning van de film de oh ’s en ah ’s horen. Iedereen sprak vol lof over de getoonde beelden. Mogelijk dat HKL de film nog een keer gaat vertonen als er zo veel belangstelling blijft bestaan. Frits stelde de film beschikbaar aan HKL. Aan het eind van de avond zei Thea Evers tegen Frits Elsjan, Bert Kapers en Sietse Smit: “Jullie hebben ons een mooie avond bezorgd.”

Auteur: Sietse Smit
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud