De Japanse Duizendknoop ook in Losser in de aanval

De Japanse Duizendknoop ook in Losser in de aanval

Deze struik, die overal veel ellende en zorg veroorzaakt tiert ook al welig op tientallen plekken in onze gemeente. Tegen deze exoot die tot wel 30 centimeter per dag kan groeien is nog geen enkel succesvol bestrijdingsmiddel gevonden.

In Engeland geven bijna alle gemeenten honderden duizenden Euro’s, per gemeente per jaar,  uit om ze uit te roeien. En dat elk jaar weer zonder resultaat. De plant heeft wortels tot wel 3 meter diep en kan ondergronds tot wel 7 meter ver groeien. Met een snelheid als die van de bamboeachtige. Dat is niet vreemd want Japanse duizendknoop is van dezelfde familie. Sommige gemeenten zetten varkens in welke de plant eten en om daarmee de plant moe te maken. Vooral de jonge scheuten zijn goed eetbaar. Met een rabarbersmaak waar sla van gemaakt kan worden. Echter waar hij woekert verdwijnen andere planten. Hij ondergraaft bruggen, wegen en dijken. Zelfs door asfalt vindt deze plant zijn weg.

 

Waar in Losser staan ze al?

Aan de Ravenhorsterweg op de hoek bij het Welpenpad. Twee jaar geleden was deze daar nog niet gesignaleerd. Nu groeit deze plant over en door de sloot richting de geasfalteerde weg. Verder staan ze rechts voor de Dinkelbrug komende uit Beuningen, rechts op de Oldenzaalsestraat voor het viaduct over de A1, verder zijn ze te vinden langs parallelweg richting Enschede, net buiten de bebouwde kom in Losser aan de Oldenzaalsestraat, aan de Broekhoekweg naast stallen in het weiland en langs het fietspad naar Glanebrug voorbij het koeiennest tussen het fietspad en de straatweg.  Maar zeker is dat ze ook in vele tuinen in Losser zijn te vinden. Want tot voor kort nog in de tuincentra te koop. Google op Japanse Duizendknoop en u leest over de power maar ook de vervelende problemen rond deze plant.

Meldpunt Japanse Duizendknoop Losser

Maak een foto van de plant en geef de locatie door waar deze staat. Wij van Hallo Losser gaan deze locaties verzamelen en geven deze door aan Openbare Werken van onze gemeente. ">

 

Auteur: Rob Wegdam
Geplaatst in: Archief, Gemeente, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud