80 jaar werken bij Joher (Johma)

80 jaar werken bij Joher (Johma)

De tweeling Lette gaat na 40 jaar werken met pensioen

Huzaren en Zalmsalade

Op het jubileumfeest zitten ze te stralen, Johan en Herman Lette een tweeling. Samen zijn ze begonnen bij de salademaker. Ze vertellen met passie hoe het bedrijf door de jaren heen is gegroeid en veranderd. Op 5 maart 1979 beginnen de beide mannen. Voor ze aan het werk mochten werd je door een huisarts gekeurd vertellen ze. Ze gaan aan de slag als voorbereiders van de lijnen. De aardappelen werden in die tijd nog met de hand geschild en ontpit vertelt Johan. Zij zijn de voorbereiders van de ingrediënten die samen de salade vormen. Het bedrijf produceert dan hoofdzakelijk de bekende huzarensalade en zalmsalade.

Overnames

Herman Lette verhuist in de loop van de tijd naar een andere afdeling, de afvullijn. Inmiddels worden dan de kleine bakjes rundvlees salade gemaakt. Herman legt dan met de hand de vorkjes op zijn plek. Nu is dit werk geautomatiseerd. Johan is inmiddels aan de slag in de afvullijn. In de trechter ging zo’n 600 kilo vertelt hij, met die trechter worden de bekende kilo bakken gevuld. In de productontwikkeling worden de werknemers nauw betrokken. Elke dinsdag is het proeven geblazen. Ook mogen de werknemers 4 eenheden salade gratis meenemen naar huis. Het 12.5 jarig jubileum is een van de hoogtepunten. Het werd gevierd bij Zanderink in de Lutte met een varken aan het spit. In de jaren zijn er enkele overnames geweest vertellen de mannen. Het waren spannende tijden. Gewoon je werk goed blijven doen is het devies. En dat blijkt als je na zovele jaren kunt gaan genieten van je pensioen.

Tijd van afscheid nemen

Intussen is het tijd van afscheid nemen. Er zijn al heel wat handen geschud en tranen gelaten. Zoals in de media te zien is heeft de werkgever zijn uithangborden aangepast met de nieuwe naam Joher. Toch zijn ze na hun pensioen nog niet verdwenen uit het bedrijf. Ze gaan rondleidingen verzorgen. Op 26 oktober aanstaande is de laatste echte werkdag van de mannen. RTV-Losser zal opnamen maken van de feestelijkheden die dag. Wanneer ze online te zien zijn op RTV-Losser laten we weten via onze site www.hallolosser.nl

 

Auteur: Ingrid Legters
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud