65 Jaar huwelijk

65 Jaar huwelijk

Marry en Herman van Wijk zijn op maandag 30 juli, 65 jaar in de echt verbonden. Gezien hun leeftijd, Marry 86 en Herman 88, verkeren ze in goede staat van gezondheid. Ze wonen zelfstandig en Herman rijdt nog auto. De fietsen zijn afgeschaft want het veilig manoeuvreren in het verkeer ging minder soepel.

Strand

Herman was als dienstplichtige bij de Koninklijke Marechaussee gelegerd in de buurt van Katwijk aan Zee. “s’ Avonds ging hij met zijn maat wandelen aan het strand. Ze kwamen daar twee lieftallige meisjes tegen. Die ze op de terugweg naar de kazerne achterop fietsen. Omdat het zo’n eind lopen was vroeg Herman aan Marry: ”Mag ik uw fiets rijden?” Dat was nog in de tijd dat jongens en meisjes elkaar met u aanspraken.

Militair

Herman verruilt zijn dienstplicht voor beroeps en komt uiteindelijk op de vliegbasis Twente terecht. Hier heeft hij zich van korporaal opgewerkt tot 1e luitenant. Hij zat in de radartechniek voor de vliegtuigen. Hij ging op 55 jarige leeftijd met pensioen.

Zangpedagoge

Marry werkte aanvankelijk in de zorgsector. Ze heeft geruime tijd ondervoede kinderen verzorgd. Op latere leeftijd is ze muziek gaan studeren en heeft ze 16 jaar lang klassieke zangles gegeven op het conservatorium.

Nageslacht

Het werk bracht ze naar Enschede waar ze op verschillende adressen hebben gewoon. In mei 1975 hebben ze een woning in Losser gekocht en daar wonen ze nog. Uit het huwelijk zijn twee kinderen geboren, een jongen en een meisje. Ze hebben vier kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Deze komen, tot groot plezier van opa en oma, veelvuldig op bezoek.

Kerk

Bij de gereformeerde kerk in Glanerbrug zijn daar door hun veel werkzaamheden verricht. Herman is jaren penningmeester geweest en ouderling. Samen zijn heel lang werkzaam geweest om goederen en geld in te zamelen voor de minder bedeelden in Roemenië en Hongarije. Ze verzamelden kleding, ziekenhuis apparatuur en voedsel. Van de firma Struik kregen ze een keer 2000 blikjes soep. Marry en Herman zorgden voor de opslag, de demontage voor zover nodig was en begeleiden van de transporten naar de genoemde landen.

Twents

Namens de gemeente Losser bracht wethouder Harry Nijhuis in zijn hoedanigheid van Loco Burgemeester een prachtig bloemstuk en de felicitaties over. Harry vroeg of ze zich meteen opgenomen in de Twentse gemeenschap toen ze in Twente kwamen wonen. Oh ja hoor zegt Marry. We spreken geen Twents maar we verstaan het heel goed. We zijn hier in Losser, maar ook destijds in Enschede, met open armen ontvangen.

 

 

 

Auteur: Sietse Smit
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud