60 jaar samen in het groen

60 jaar samen in het groen

Het echtpaar Kuiper- Swennenhuis 60 jaar getrouwd

Samen dansen

Op 14 augustus 1958 zijn ze voor de wet getrouwd vertelt mevrouw Kuipers. Het kerkelijk huwelijk is later gesloten. Ze leren elkaar kennen op de inwijding van Jan Schrader, een neef,van de familie tot priester. Daarna werden er afspraken gemaakt om te gaan dansen bij Pleijhuis. Bij de meeste mensen nu nog bekend als de Tankenberg.

Na het trouwen vestigen ze zich op 1,5 hectare grond van de familie Kuiper. De heer Kuiper is als 16-jarige naar Naaldwijk gegaan. Daar volgt hij het onderwijs op de Rijks Middelbare Tuinbouwschool (RMTS). Uitzonderlijk voor die tijd.

En samen beginnen ze een tuinderij in Twente. Ze waren de enigen in de regio met deze tuinderij. “Op 1,5 hectare boeren dat wordt hard werk’n en armood”. Hard werken was het wel zegt mevrouw Kuiper maar armood nee. Grote kwekers en tuincentra, nu nog bekend in Twente, keken hoe de familie Kuipers het rooide. Ze begonnen in 1954 met het kweken van groenten en chrysanten.

5 kinderen 15 klein en 9 achterkleinkinderen

Intussen werden er 5 kinderen geboren, vier zonen en een dochter. Annie runt de huishouding en werkt volop mee in de tuinderij. Ze verzorgd de bloemen in de Plechelmuskerk in De Lutte samen met de ander bloemenmeisjes. Dit doet ze al vele jaren. Op haar zestigste nog even een cursus Engels vult de dochter aan. Ze heeft een brede interesse in het wereldgebeuren. Jan Kuipers heeft nog lang gewerkt. De kassen zijn er niet meer. De kennis en het groene gevoel is nog wel te vinden bij twee zonen. De tuinderij heeft plaatsgemaakt voor een mooie bloemen en groentetuin. Daar genieten ze samen van. Jan Kuipers onderhoud nog steeds de pastoorstuin. Ze wonen zelfstandig, en met een klein beetje hulp redden ze zich prima.

Het feest wordt samen met de vijftien klein en negen achterkleinkinderen op elf september gevierd bij café Sterrebos in Beuningen. Dit café is onlangs door een van de vier zonen en schoondochter overgenomen.

Auteur: Ingrid Legters
Geplaatst in: Archief, Gemeente, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud