Siny (Sientje) Ekkelboom-van Reeken Koninklijk onderscheiden

Siny (Sientje) Ekkelboom-van Reeken Koninklijk onderscheiden

Tijdens een fantastisch concert van Sempre Crescendo werd Sientje onderscheiden door de burgemeester Jean Paul van Gebben in de Hervormde kerk op zondag 12 november. Sientje Ekkelboom is al sinds 1960 actief bij de Concertvereniging Sempre Crescendo. In 1960 heeft ze het jubileumjaar gestalte gegeven door actief te zijn voor het jubileum comité. Daarna is het jubileum comité doorgegaan als werkcomité. En daar is ze altijd penningmeester van geweest, tot vandaag de dag (totaal 57 jaar).

Complimenten

Na het optreden van het koperensemble Brassc verwelkomde Miranda Broekhof namens concertvereniging Sempre Crescendo de aanwezigen in de bomvolle kerk. “Goedemiddag dames en heren, meisjes en jongens. Mijn naam is Miranda Broekhof en namens Concertvereniging Sempre Crescendo heet ik u vanmiddag van harte welkom op het Concerto Complimento. Zoals de titel al zegt: we gaan vandaag complimenten uitdelen. Omdat het voor ons niet mogelijk is iedereen persoonlijk te bedanken en te complimenteren, zullen er deze middag ook algemene complimentjes worden uitgedeeld.

Zojuist hebt u kunnen luisteren naar ons koperensemble Brassc (Brass SC). Zij hebben achtereenvolgens Also sprach Zaratustra, Rosanna (Toto) en New York New York voor u ten gehore gebracht. Het ensemble is ongeveer een jaar geleden begonnen en hebben vandaag hun première. Het ensemble bestaat uit: Joke Harmsen hoorn, Steven Uuldriks trompet, Henk Filipsen trompet, Peter Lassche trombone en Peter Bosch bas. Dame en heren 33 een compliment voor jullie optreden.” Dit is een gedeelte van haar toespraak. Gedurende het concert werden complimenten uitgedeeld. Ook aan Sientje Ekkelboom die op dat moment nog niet wist wat haar boven het hoofd hing.

Het Jong Talent Losser

Het Jong Talent Losser opende haar optreden onder leiding van Wim Booij, met “Year of the Dragon” van Michael Sweeney. De draak is in de Chinese dierenriem één van de favoriete symbolen. Het laatste jaar van de draak, een waterdraak in dit geval, was 2013. Draken zijn er in aarde, metaal, water, hout en vuur. Word je geboren in een jaar van de draak dan ben je volgens de overlevering trots en levendig, enthousiast, onweerstaanbaar, geestdriftig, succesvol, krachtig, extravert en inspirerend. Deze eigenschappen, die overigens ook alle JTL-ers hebben, zijn muzikaal verbeeld in soms Chinese klanken in het werk Year of the Dragon. Het klonk fantastisch. Het concert werd vervolgd met Tottaly Nuts, de ballade Scarborough Fair en Firework van Katy Perry

Verrassing

Nadat het jeugdorkest het podium hat verlaten en de andere orkestleden hun plek hadden ingenomen, nam de voorzitter Henk Filipsen het woord en vroeg Sientje naar voren te komen. De verrassing was compleet voor haar toen burgemeester Jean Paul Gebben de kerk in kwam met in zijn kielzog haar familie. Sientje was totaal overdonderd. Jean Paul Gebben nam het woord en somde de kwaliteiten van Sientje op.

Hier volgt een deel van zijn speech: “Beste mensen, beste mevrouw Ekkelboom, U bent daarnet al in het zonnetje gezet als lid van het werkcomité, voor uw inzet voor de concertvereniging Sempre Crescendo. Maar daar blijft het vandaag niet bij! Er komt nog meer. En daarom ben ik hier. Deze dame krijgt vandaag een heel groot compliment en heel veel waardering. Een Koninklijke Onderscheiding. Daar is dit complimentenconcert natuurlijk een uitgelezen moment voor. Ik voel mij erg vereerd dat ik vandaag een Koninklijke onderscheiding aan u mevrouw Ekkelboom mag uitreiken. Mw. Ekkelboom, voor velen gewoon Sientje, is een sleutelfiguur bij Concertvereniging Sempre Crescendo te Losser. Dat blijkt ook wel als je al vanaf 1960 aan deze vereniging verbonden bent. Via uw zus Mientje kwam u Antoon Ekkelboom tegen, een begenadigd muzikant bij Sempre Crescendo. Vanaf het moment dat u met Antoon omging, zetten u en Antoon zich al in voor de muziekvereniging.

En dat doet u nog tot op de dag van vandaag. Heel veel uren en vrijetijd heeft u gegeven aan de vereniging. In de beginjaren heeft u het jubileumjaar gestalte gegeven door actief te zijn in het jubileumcomité. Daarna is het jubileumcomité doorgegaan als werkcomité. En van dat werkcomité bent u altijd de penningmeester geweest, tot nu toe. En als ik het goed natel zijn dat in totaal 57 jaren. Het werkcomité is een heel belangrijk orgaan. Ze ondersteunt de muziekvereniging.
Dit comité weet gelden te generen en activiteiten te organiseren die allemaal ten goede komen aan de vereniging. Activiteiten waar je dan aan moet denken zijn:
– Rommelmarkten:
– Organisatie rondom de kraam met de Bruegheldagen
– Boekenmarkt:
– Verloting tijdens concerten
– Gezellige verenigingsavonden (1x per jaar)
– Fietstochten (1x per jaar)

Het organiseren van al die activiteiten doet u met verve! Doet, want ondanks uw hoge leeftijd van 85 jaar bent u nog steeds ontzettend actief. Niets is u te veel  en u pakt alles op: u benadert leden en de vrijwilligers, bemoeit zich met het aanvragen van vergunningen, regelt alle kraampjes bij de Brueghel en markten en zorgt dat daar ook mensen achter staan  en u doet de boekhouding. Heel integer regelt u dat. De opbrengst van de rommelmarkt wordt altijd 2x nageteld, ook altijd samen met iemand anders. En u verdeelt het geld dat gaat naar het werkcomité en dat gaat naar het bestuur. U gaat over de centen en verdeling. En u bent heel zuinig. Het is voor anderen dus zaak om bij u in het juiste pulletje te vallen.

Ook vergaderen doet u erg graag, in ieder geval 1 keer per maand. En ook zult u bij de vergaderingen en overleggen in kleiner comité niet afhaken. In 1991 vond u dat u nog wel meer kon doen en sinds die tijd bent u betrokken bij de landelijke collecte voor de epilepsiebestrijding. Als collecteleider hier in Losser. Bijzonder is dat u al op uw twaalfde jaar bent begonnen met collecteren. Altijd kon men op uw medewerking rekenen. U was verantwoordelijk voor het onderhouden van de contacten met de bestaande collectanten en met de werving van nieuwe collectanten. Voor de collecteweek wist u altijd weer voldoende collectanten op de been te brengen in Losser. Ja, want u had een geweldige overredingskracht, dan was het moeilijk nee zeggen.

Bij het collecteren hoort het onderhouden van de contacten met de collectanten, het bijhouden van de administratie, het uitgeven van de collectebussen, het tellen, registreren en afstorten van de opbrengsten, versturen van bedankbriefjes. Het hele takenpakket deed u met veel plezier en was u op het lijf geschreven. Door persoonlijke omstandigheden was het na de collecte van 2016 voor u niet langer mogelijk om actief te blijven voor het Epilepsiefonds. Dat mag ook, want u heeft inmiddels de leeftijd van 85 jaar bereikt.”

Concert

Vervolgens werd het concert voortgezet met prachtige stukken zoals Le Clife de Bagdad, de Northern Pacific Railroad, Oregon, Robin Hood. Het concert werd afgesloten met een Glenn Miller Medley, de altijd swingende sound die bij het publiek heel goed in de smaak viel. Kortom een prachtig concert met complimenten en één compliment van bijzondere allure. Jean Paul besloot zijn toespraak met: Het heeft namelijk Zijne Majesteit Koning Willem Alexander behaagt om u, mevrouw Sientje Ekkelboom, te benoemen tot “lid in de Orde van Oranje Nassau”.

 

 

Auteur: Sietse Smit
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud