Lossers Chaootschap

Lossers Chaootschap

Het Lossers Chaootschap is een groep figuranten die ontstaan is in 2013 toen het theaterstuk “Grauw de Gebochelde” tijdens het Bruegheliaans festijn rond de Oude Toren in Losser is opgevoerd.

Niet terecht

Aanvankelijk droegen ze de naam “de Groep Grauw”. Ze hebben zich een tijdlang aangesloten bij de toneelvereniging “de Rommelpot” maar konden daar niet terecht omdat ze dan lid moesten worden van de Rommelpot. Ze willen onafhankelijk blijven en zijn geen vereniging. Omdat het geen rechtspersoon is en derhalve geen contracten kan aan gaan en verzekeringen kan afsluiten onderzoekt de groep wat de mogelijkheden zijn als ze een stichting in het leven roepen.

Harde kern

De groep bestaat uit een harde kern van rond de 15 personen die bij allerlei schouwspelen figureren of zelfs een rol spelen. En afhankelijk van de vraag en het project kan de groep uitgebreid worden naar meerdere personen. Marijke Beuvink van het chaoot schap zegt hier het volgende over: “We zijn een groep spelers en figuranten die het liefst zelfstandig blijven. Maar soms brengt dat problemen met zich mee en overwegen we dus een stichting op te gaan richten. Het vervelende is dat je dan een bestuur moet gaan aanstellen en de meesten van ons willen geen bestuursfunctie.

We hebben heel veel steun gehad van de Rommelpot en mochten altijd vrij gebruik maken van hun faciliteiten. De toekomst zal uitwijzen hoe wij verder gaan. We beleven met z’n allen heel veel plezier aan het acteren en figureren. We werken samen met heel veel organisaties en bieden de helpende hand. We zijn verbonden met het Bruegheliaans festijn in Losser. We helpen, figureren, en spelen in het openluchttheater in Hertme. Bij de voorstelling van Robin Hood hadden we een grote inbreng qua figuranten en spelers. We verlenen medewerking aan Halloween in Losser. We zijn elk jaar paraat op de Oldtimerdag bij de steenfabriek in Losser.

We werken mee met de voorstellingen uit de Dickenstijd. Ook zijn we actief bij “Het Verzet Kraakt” en bij “Gajes” maken we deel uit van de voorstelling. Ik figureer in “De voetbalmaffia”. Ook spelen we in het Oldenzaalse project “Hek wat van oe an?” Kortom, we hebben een zeer uitgebreid netwerk, wat mee brengt dat we ook heel veel hulp van anderen krijgen. Van het openluchttheater Hertme lenen we bijvoorbeeld de rekwisieten die we nodig hebben voor het Bruegheliaans festijn.”

Wagenspel

Tijdens het Brueghel acteren we weer op het Martiniplein bij de Oude Toren. Er wordt meerdere keren een klein wagenspel gespeeld dat gaat over de perikelen die zo rond een huwelijk kunnen ontstaan. Daarnaast wordt er een soort liederlijke herberg gebouwd met de geleende attributen uit Hertme. Tussen de spelers op de wagen en de kroegtijgers in de herberg ontstaat dan een soort interactie waarbij het publiek natuurlijk de grootste lol beleefd. Daarnaast loopt de groep ook mee in de Bruegheloptocht. Bij het optreden van het Lossers Chaootschap zal ook de Brabantse groep u’Mtata aanwezig zijn. Deze geweldige percussiegroep is al vaker in Losser geweest en oogstte altijd heel veel succes.

 

Auteur: Sietse Smit
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud