Kinderlintje voor drie jonge helden uit Losser

Kinderlintje voor drie jonge helden uit Losser

Maandag 20 november, ontvingen drie kinderen uit de gemeente Losser een Kinderlintje uit handen van burgemeester Gebben.

Gedecoreerd

Dit gebeurde tijdens een ceremonie in het Aleida Leurinkhuis, daar het gemeentehuis nog niet beschikbaar was. De drie leerlingen uit het basisonderwijs werden gedecoreerd. In het bijzijn van familie, de klas en de leerkrachten werden zij in het zonnetje gezet. Burgemeester Gebben: “ook als kind kun je een hele bijzondere prestatie neerzetten en een voorbeeld zijn voor andere kinderen én voor volwassenen. Jullie zijn met recht jonge helden”. De gemeente Losser reikte voor het 4e achtereenvolgende jaar de kinderlintjes uit.

De Losserse kanjers voor 2017 zijn:

Jop uit het Broek, 11 jaar en Annika Lentfert, 11 jaar, groep 8a Plechelmusschool, De Lutte

Jop heeft een grote wens, meester worden. Ook Annika wil wel juf worden, maar ICT vindt ze toch ook wel heel erg spannend. Jop en Annika hebben hun plan verwezenlijkt om een schooltje te beginnen en hebben een bijlesschooltje opgezet, na schooltijd voor maximaal zes kinderen. Nu geven ze aan kinderen van groep 5 en 6 één keer in de week bijlessen in onder andere taal, rekenen en lezen. Samen hebben ze ook een Halloween optocht georganiseerd.

Phaedra Desmet, 7 jaar, groep 4 Het Kompas, Overdinkel

Het gezin Desmet heeft drie kinderen met de ziekte van Huntington. De oudere broer Giuliano, is in 2016 aan deze ziekte overleden. Een ongeneeslijke ziekte, die bepaalde delen van de hersenen aantast. Phaedra heeft voor haar broer gezorgd en nu helpt ze haar moeder met het verzorgen van haar broer en zus, die dezelfde ziekte hebben. Phaedra helpt bij de dingen die zij zelf niet kunnen, ze helpt haar moeder in het huishouden als zij druk is met de broer en zus. Maar dat betekent ook dat Phaedra minder tijd heeft voor haar huiswerk en dat ze minder tijd heeft om met vriendinnetjes te spelen.

Een speciale onderscheiding voor jonge helden

Het Kinderlintje is een speciale onderscheiding voor jonge helden, die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor anderen of voor de dorpen in de gemeente. Losser is erg trots.

Burgemeester Jean Paul Gebben hield een speech

Hij deed dat op een hele leuke manier. Hij vertelde over de lintjes die volwassen mensen krijgen uitgereikt en de reden waarom. Een gedeelte van zijn speech: “Het kinderlintje, daarvoor zijn we hier voor bij elkaar. Want, helden moeten geëerd worden. Dat bleek ook afgelopen vrijdag, 17 november, toen was het Nationale Heldendag. Dan worden mensen in Nederland, die iets heel dappers hebben gedaan, echt heldenmoed hebben laten zien, gedecoreerd en krijgen ze een mooie erepenning, een soort medaille. En deze vrijdag ontvingen acht helden een onderscheiding ontvangen. Een ervan was Divano Dorder (18 jaar, woonachtig in Spijkenisse).

Hij is onderscheiden voor zijn doortastende optreden toen twee mannen op de vlucht ruzie maakten in een Rotterdamse metro. Ook drie kinderhelden ontvingen een onderscheiding, omdat zij – vaak met het gevaar voor eigen leven – het leven van een medeburger hebben gered. Dat is een medaille waard. Want dat je iets ergs overkomt kun je vaak niets aan doen, maar dat je er op afstapt en helpt daar kies je voor. In de gemeente Losser hebben we het Kinderlintje, speciaal voor hele jonge helden.

Maar ook over de hele wereld heb je ook een prijs, speciaal voor kinderen, die heet dan de Kindervredesprijs. Als je deze prijs wint dan heb je echt iets heel goeds gedaan voor kinderen, dan heeft een jongen en meisje gezorgd dat kinderen naar school kunnen gaan, dat ze veilig kunnen wonen en dat er geen geweld tegen de kinderen is.” Hij besloot met: “Ik hoop echt volgende jaar weer vele aanmeldingen te zien en een van jullie in het zonnetje te kunnen zetten omdat jullie iets bijzonders hebben gedaan voor iemand anders of voor de gemeente Losser.”

 

Auteur: Sietse Smit
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud