Dierenarts Jan van der Lee overleden

Dierenarts Jan van der Lee overleden

Van der Lee was een goede bekende bij de Losserse boeren die hun vee aan hem toevertrouwden en bij de Lossernaren die een huisdier hadden.

Dierenambulance

In 1968 is hij met zijn echtgenote Dini in Losser komen wonen. Hij nam toen de praktijk over van de dierenarts te Biesebeek aan de Sint Maartenstraat. Vervolgens bouwde hij aan de Markeweg 113 een woonhuis met praktijkgedeelte en daar heeft hij tot 1996 zijn praktijk uitgeoefend. Daarna is hij lange tijd vrijwilliger geweest bij de Dierenambulance. Ook werd hij landelijk ingezet bij epidemische dierenziektes zoals in 2001 bij de Mkz-crisis.

Alpe ‘d Huez

Hij stond altijd voor iedereen klaar, ook midden in de nacht kon je bij hem terecht met je zieke dier. Moest je naar een dierenkliniek in een ander stad en had je geen auto, dan mocht je de auto van zijn vrouw wel lenen. Wanneer je door je werk je huisdier na b.v. een narcose niet kon ophalen, geen enkel punt, dan had hij wel zo lang onderdak. Hij was een enthousiaste wielrenner in een privé-wielerclub, samen met vrienden.

In dat verband beklom hij ook indertijd met de actie van Hennie Kuiper en de Twentsche Courant Tubantia de Alpe ‘d Huez. Frankrijk was ook zijn geliefde vakantieland, kamperen en later met de caravan. Ook op de tennisbaan was hij nog tot op hoge leeftijd actief. En menig wedstrijd werd onderbroken door een telefoontje “De plicht roept”. De laatste jaren heeft hij “Langzaam afstand moeten nemen van alles wat hem dierbaar en lief was”, zo stond er boven de overlijdensadvertentie. Hij zou volgende maand 81 geworden zijn. Veel boeren met hun vee en ook de dierenliefhebbers zullen goede herinneringen aan hem hebben.

25-jarig dierenartsjubileum 

De foto werd gemaakt bij het 25-jarig dierenartsjubileum van Jan van der Lee in de praktijk aan de Markeweg. We zien hem samen met zijn vrouw Dini, die ook in de praktijk behulpzaam was. En de patiënt is hier hun eigen hond.

Foto: Buro Kistemaker / Vito Calandra

 

Auteur: Sietse Smit
Geplaatst in: Archief, Gemeente, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud