Veteranendag in Losser muzikaal gevierd

Veteranendag in Losser muzikaal gevierd

Vrijdagmiddag werd op erve Kraesgenberg in Losser de negende Gemeentelijke Veteranendag gevierd. Er was een grote opkomst van jonge en oude veteranen die ontvangen werden met historische militaire voertuigen. ’s Avonds was een een bijzonder concert in de Martinuskerk.

Robert Konter.

Saluut, een groet aan de veteranen“, zo opende veteraan Robert Konter zijn toespraak met het thema van het concert dat die avond in de Martinuskerk werd gegeven. Ook verwelkomde hij de partners, kinderen, kleinkinderen en ouders. “Veteraan worden doe je maar één keer” zegt Konter “je blijft veteraan voor de rest van je leven“.

Veteranendag on Losser muzikaal gevierd

Volgens de veteraan die zelf bij een missie gewond raakte neemt de landelijke politiek op steeds meer punten haar verantwoording en ook in het onderwijs is er veel belangstelling voor het lot van veteranen. “En dat is goed om zo zorg te dragen dat het doorgeven van de verhalen van toen, de gebeurtenissen van nu ook in de toekomst gewaarborgd zal zijn” zegt Robert Konter.

Hij bedankte de mensen van Erve Kraesgenberg en de Losserse Boggelrieders en Daansers voor de locatie. Ook cateraar Martin Gevers werd bedankt voor de maaltijd die hij aanbood aan de aanwezigen. 

Rob Behrens, één van de kartrekkers van Cresendo én veteraan werd in het zonnetje gezet.

Joop Hassink.

Loco burgemeester Joop Hassink was namens het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Losser aanwezig samen met zijn echthgenote. Hij bedankte de aanwezigen voor hun komst en prees de heldenmoed en inzet voor onze vrede en veiligheid, nu en in het verleden.

Op 25 juni wordt in Den Haag voor de twaalfde keer de Nationale Veteranendag georganiseerd dat een eerbetoon is aan alle 117.000 Nederlandse veteranen. Vandaag geven wij een eerbetoon aan de ca. 250 veteranen in de Gemeente Losser” zegt Joop Hassink in zijn toespraak.

Veteranendag Losser - Joop Hassink

Velen van u hebben een bijdrage geleverd aan belangrijke periodes in onze geschiedenis en u heeft allen dezelfde ervaring” zegt de wethouder “we beseffen ons dat de wereld er anders uit zou zien zonder mensen als u“.

Het blijft onze verantwoordelijkheid naar jullie verhalen te vragen en te luisteren, vooral heel goed te luisteren. En bovenal ook te bewonderen. Elke veteraan heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen herinneringen en zijn eigen behoeften” zegt Hassink “en daarom is het goed dat in september het eerste veteranencafé in Losser is geopend door de Veteranen Stichting Losser“.

De loco burgemeester nam deze middag ruim de tijd om de tafeltjes langs te gaan om met de veteranen in gesprek te gaan. 

Fanfare Bereden Wapens van de Koninklijke Landmacht.

In samenwerking met de jubilerende Chr. Muziekvereniging Crescendo welke haar 90-ste jubileum viert werd er vrijdagavond in de Martinuskerk een concert aangeboden welke werd uitgevoerd door de “Fanfare Bereden Wapens van de Koninklijke Landmacht” o.l.v. Ritmeester Harold Lensen.

Veteranendag Losser

Het concert stond aanvankelijk gepland in het openlucht theater Brilmansdennen maar door de slecht weersvooruitzichten is deze op het laatste momen verplaatst naar de Martinuskerk. De weergoden waren de veteranen echter goed gezind waardoor het de hele dag en avond droog bleef. In zijn toespraak gaf loco burgemeester Joop Hassink met een glimlach aan toch te hopen op een buitje regen.

Het thema van het concert was “Saluut! Een groet aan de Veteranen” en zangeres Renee van Bavel zong onder begeleiding van de militaire fanfare nummers als Brief, Wat neem je mee?, De Veteraan, Srebrenica, Het Avontuur, Frank is Terug, Sister en de Medley. Deze gevoelige nummers raakten enkele veteranen zichtbaar. Maar de vlotte zangeres wist de volle Martinuskerk ook te laten swingen.

Er was veel belangstelling voor de meegebrachte CD’s die na afloop werden aangeboden voor €5 en die de zangeres op verzoek signeerde.

Veteranendag Losser

Met dit concert  heeft Cresendo een mooi gebaar gemaakt naar de Losserse veteranen en naar muziekliefhebbers in de gemeente. Vandaag (zaterdag 4 juni) organiseerd de vereniging een groots muziek spectakel in Overdinkel om het jubileum te vieren. Meer informatie is te vinden op de website van Cresendo.

En de Martinuskerk toonde zich opnieuw een uitstekend podium voor muzikale evenementen. Losser kan terugkijken op een meer dan geslaagde Veteranendag.

Veteranendag Losser

Veteranendag

Veteranendag Losser

fotografie: Jos Wekking en Peter Langela.

Auteur: Peter Langela
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud