In de spotlights: ''De Martini Kerlkes''

De Martini Kerlkes is opgericht op 10 maart 1957 en door de jaren heen uitgegroeid tot de grootste carnavalsvereniging van Losser. De vereniging bestaat uit ongeveer 250 leden en is een vereniging van zowel jong als oud.

Wagenbouw

Vanaf september begint de vereniging met het bouwen van de wagens. In de eerste periode wordt er alleen ´s avonds gebouwd maar naarmate carnaval dichterbij komt, bouwt de vereniging ook overdag. Dit gebeurd grotendeels door de jeugd van vroeger die nog erg actief is binnen de vereniging.

Succesvol                                                                                                       

De creaties van de Martini Kerlkes zijn ook elders in het land te bewonderen. Na een carnavalsseizoen wordt de wagen van de vereniging namelijk verkocht aan Tubbergen voor het jaar erop. Na Tubbergen verkast dezelfde wagen naar Noord- Brabant om zo na drie jaar weer terug te keren naar de loods van de Martini Kerlkes.

Dat de wagens van de Martini Kerlkes geliefd is bij de mensen is bekend. Met meerdere keren de eerste plek in Losser en vaak een hoge klassering in Oldenzaal is de vereniging als jaren lang een succes met de wagenbouw.

 

 

Loopgroep

Elk jaar weet de Martini Kerlkes weer een grote loopgroep bij elkaar te brengen. Dit jaar bestaat de loopgroep uit 135 man. De kleding wordt, net als de meeste verenigingen, zelf gemaakt. Dit wordt gedaan door het dames comité waarin ongeveer 10 dames zitten. Deze dames maken ongeveer 150 pakken.

 

Vorst Richard en adjudant Chris

De Martini Kerlkes hebben een hoogheid in de vorm van een vorst. Dit jaar is dat Richard Bosma met adjudant Chris Wijering. Hofchauffeur voor de vorst en adjudant is Martijn Biemans. Het motto van vorst Richard is; ‘’Met muziek en bier, maakt disse drie veur gek en onwies plezier.’’

”De Martiniwichter”

De Martini Kerlkes hebben ook dans marietjes in hun gelederen, de Martiniwichter. De Martiniwichter spetteren altijd met vele dansshows op carnaval en andere feesten. De Martiniwichter hebben dit jaar een jubileum jaar, de dames bestaan namelijk 55 jaar. De residentie van de Martiniwichter is Grand Café Smit net als de Martini Kerlkes.

”De Anklojers”                                                                                                  

De Martine Kerlkes heeft ook een eigen muziek gezelschap in de vorm van ‘’De Anklojers’’, Die elk jaar weer hun vorst begeleidt.

Het thema dit jaar is: ‘’Afrika’’

Optochten

– zaterdag 6 februari: Carnavalsoptocht Losser

– zondag 7 februari: Carnavalsoptocht Oldenzaal

– maandag 8 februari: Carnavalsoptocht Münster

Auteur: Niels Bouwhuis
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud