Koninklijke onderscheiding voor Willem Keizers

Koninklijke onderscheiding voor Willem Keizers

Het clublokaal van SMASH, te vinden in de kelder van tennishal “De lage Esch”, Smalmaatstraat 42 in Losser, liep zaterdagmiddag 11 juni langzaam vol. De receptie van de jubilerende 50 jarige vereniging werd gehouden. Klokslag 13.30 uur kwam burgemeester Michael Sijbom binnen en maakt een praatje met iedereen. Ook hij kwam het jubilerende bestuur feliciteren, maar bracht ook een grote verrassing mee.

Doet u hier aan pingpong?
Zo begon hij met zijn redevoering waarvan hier een gedeelte volgt: “Doet u hier aan pingpong?
Een slechtere openingsopening kun je niet stellen bij een tafeltennisvereniging. Want wie deze sport devalueert tot een vermaakspelletje heeft geen kijk op tafeltennis. Tafeltennis stelt namelijk hoge lichamelijke en mentale eisen aan de spelers, vraagt snelheid, behendigheid, strategie en inzicht. Nu ben ik vanmiddag niet gekomen om me met u te meten. Dat zal ook geen goede dagbesteding van mij zijn, want de balletjes zullen me om de oren vliegen. Misschien wel van u, want in een poging om de eer te redden zal menig lachwekkend capriool door mij uitgehaald worden. Ach, de afspraak om een keer met het G team te tafeltennissen staan nog. En ik weet zeker, daar leg ik het ook af! Nee, ik kom hier om aandacht te besteden aan uw club. Aan SMASH. Als 50 jaren jong, op 9 mei Sara en Abraham gezien.”

Kapitaal
“En liever gezegd ik kom om aandacht te besteden aan het kapitaal van uw club. Daar doel ik niet op de vele tafels die hier staan of ander materiaal. Nee, ik doel op uw vrijwilligers. Het echte kapitaal van een club. Want zonder vrijwilligers zouden de tafels niet gebruikt worden. Hier staan te verstoffen. En zoals iedere vereniging heeft SMASH ook een supervrijwilliger. Iemand die al jarenlang de benen uit het lijf rent voor zijn en uw cluppie. U kent hem, ik ken hem en iedereen kent hem. Ik vraag Willem Keizers even naar voren. Willem en tafeltennis, beste mensen, dat is met elkaar verbonden, al vanaf 1991. Willem, zo sportief als hij is, zet zich al die jaren belangeloos en zeer actief in voor de tafeltennisclub SMASH.”

Aveleijn
“Omdat Willem ook vrijwilliger is binnen Aveleijn heeft hij ook daar de bewoners betrekken bij het tafeltennis. Deze bewoners staan al ruim van te voren klaar om op Willem te wachten. Willem haalt ze op om naar de tafeltennis te brengen en brengt hen na afloop ook weer veilig thuis. En dan lieve Annet, die houdt wel van verrassingen. Annet heeft een downsyndroom en spreekt moeilijk, maar voor Willem en zijn vrouw Gerda, fans van BZN, heeft ze op eigen houtje kaarten besteld voor het optreden bij hen in de buurt. Super.”

Spil
“Willem regelt ook het schoolproject “Lekker fit”; een project waar kinderen kunnen kennis maken met een sport. Hij ontvangt de kinderen, geeft ze training en hoop daarmee toch wat jeugdleden aan de club te verbinden. Willem heeft geregeld dat het G team naar Tsjechië kon in 2005. Hij via acties geld ingezameld en deze reis was een grote happening. Elke competitieavond beheert Willem de kantine van SMASH, doet en bar maar ook het hele inkoop. De club is nu niet zo groot meer, bijna 30 % teruggang in 3 jaar tijd. Daarom was het wel heel bijzonder dat de damesclub van vrijdagochtend in mei haar 35e jarig jubileum vierde, met dames die de 80 al gepasseerd zijn. 
Willem is een echte spil van de vereniging. Onvervangbaar, altijd bereid om de dingen op te pakken. Hij heeft daar door zijn pensionering wat meer tijd voor dan andere leden van het bestuur, en hij wordt daar zeer voor gewaardeerd. Hij is een op en top sociaal mens, super vrijwilliger, waar nooit tevergeefs een beroep op wordt gedaan. Naast SMASH is Willem ook actief bij Het Gilde in Losser. Willem Keizers, een man van weinig woorden en veel daden. Kortom, een vrijwilliger in hart en nieren, die het verdient om in het zonnetje gezet te worden. Dat is tot Losser doorgedrongen en zelfs tot in Den Haag en Wassenaar! Want het heeft namelijk Zijne Majesteit Koning Willem Alexander behaagt Willem Keizers te benoemen tot lid in de orde van oranje Nassau. Aan mij de bijzondere eer p, jou Willem deze versierselen op te mogen spelden.”

Bloemen en versierselen
Na deze toespraak (ingekort door de redactie) door de burgemeester werden Willen Keizer de versierselen opgespeld en kreeg zijn echtgenote Gerda bloemen.

Auteur: Sietse Smit
Geplaatst in: Archief, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud