Koninklijke Onderscheiding voor Gerhard Evering

Koninklijke Onderscheiding voor Gerhard Evering

Zaterdagavond 22 oktober 2016 werd door burgemeester Michael Sijbom een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer Gerhard Evering uit De Lutte tijdens de ledenbindingsavond van FNV Bouw, afdeling Dinkelregio, café Heijdemann aan de Smalmaatstraat 55 te Losser. 

Tot grote verbazing

Samen met 13 andere FNV leden werd Gerhard gehuldigd voor jarenlang lidmaatschap. Wat Gerard niet wist was dat zijn 4 kleinkinderen, familie en kennissen zich stiekem hadden verzameld in het voorcafé van café Heijdemann in Losser. Spannend voor de kleinkinderen. De oudste, Laura, kon het bijna niet afwachten om naar haar opa te gaan om hem te feliciteren. Tot grote verbazing van Gerhard kwam de hele club binnen, samen met de burgemeester. Hij ontving de onderscheiding van Lid in de Orde van Oranje Nassau. Decorandus Gerhard Evering is geboren op 31 december 1949 te Losser. Hij is al 50 jaar lid van de FNV Bouw en maakt al 20 jaar deel uit van het bestuur FNV Bouw, afdeling Overdinkel. Na zijn pensionering in 2008 werd hij koster van de parochiekerk van de H. Plechelmus in De Lutte.

Lid in de orde van Oranje Nassau

Burgemeester Michael Sijbom sprak hem in lovende woorden toe. Hier volgt een deel van zijn toespraak: “Beste mensen, dag Gerhard. Je had alles verwacht op deze avond, maar mij zeker niet!

Daar heeft je dochter Marieke voor gezorgd! Zij heeft, en ik denk wel samen met haar moeder en zus, besloten dat jij eens goed in het zonnetje gezet moest worden. En daarom sta ik hier op deze ledenbindingsavond waar jij en nog 15 andere leden gehuldigd worden, maar jij bent vandaag toch wel het hele speciale lid waar wat extra aandacht naar uit gaat! Gerhard Evering, dames en heren, is een vakbondsman pur sang. En dat moet je ook wel zijn als je al vanaf 1 maart 1966 lid bent van de FNV bouw. 50 jaar lidmaatschap heeft hij er op zitten. En daarvan zijn er 20 jaar als bestuurslid van de FNV Bouw, afd. Dinkelregio. Een hele prestatie. Gerard is met zijn grote en warme vakbondshart altijd bereid om te helpen. Een goed aangeschreven persoon en die het vakbondswerk heel erg serieus neemt. In al die jaren trad hij zelf nooit op de voorgrond, een bescheiden man.

Want bescheidenheid siert de mens, zeker Gerard! Eerlijkheid staat hoog in het vaandel van een vakbondsman. Dus de stap naar klachtenman was gauw gemaakt. Een klachtenman is een soort ombudsman die onpartijdig is en gevraagd of ongevraagd onderzoek verricht en een sterk gevoel voor rechtvaardigheid heeft. Gerhard werd daar 23 jaar geleden voor gevraagd. En ook dat paste Gerhard heel goed: altijd bereid te helpen, recht door zee, goed met mensen kunnen omgaan en zich met zijn hele ziel en zaligheid inzetten. En dat Gerhard een goede klachtenman was bleek ook wel. In de loop van de jaren kwamen er heel veel leden met klachten naar hem toe. Nu zal het er ook mee te maken hebben gehad dat de arbeidsomstandigheden toen wat minder goed waren.

De directie zat op een hoog niveau en ver weg en er was nog geen arbeidsomstandighedenwet. Maar het belangrijkste is misschien wel dat de leden bij Gerard een luisterend oor vonden. Het ledenaantal dat voor advies bij hem thuis kwam, nam gestaag toe. Zelfs zo veel, dat hij op een gegeven moment zijn huis verbouwde om daar 2 avonden per week van ca 4uur leden te kunnen ontvangen. De rest van het gezin wilde misschien ook eens alleen in de woonkamer zitten zonder vreemden erbij! Maar dat is nog niet alles. Want na zijn pensionering in 2008 werd Gerhard koster in de parochiekerk van de Heilige Plechelmus in De Lutte. Er is mij verteld dat Gerard een uiterst correcte koster is. Nou verbaast mij dat niet want daar ben je ook koster voor, maar Gerhard is meer. En hij weet als geen ander de vele vrijwilligers in de kerk/parochie met elkaar te verbinden.

Veel waardering is er voor de manier waarop hij zorg draagt voor het totale beeld van de kerk, het kerkhof en de pastorie. En naast dit alles is Gerhard ook nog eens een geweldige klusser. Na zijn pensionering op 1 april 2008 begon hij op 4 april 2008 zijn eigen huis te bouwen. En een jaar later zat de hele familie er al in. Geweldig om te zien dat Gerhard hier nu omringd is door lieve familie, zijn vrouw Annie. En zijn beide dochters, Marieke met Martijn en hun kinderen Laura en Sven en Karin met haar Richard en de kinderen Derk en Sara. Een hecht gezin waar vader Gerhard Onmeundig trots op is. Gerhard is ook gek op zijn kleinkinderen. Hij vindt het enig om met ze naar een speelparadijs te gaan en als oma een oppasdag heeft, dan blijft Gerhard toch ook het liefste thuis om bij de kleinkinderen te kunnen zijn.

Sinds kort heeft Gerhard een old timer trekker, een John Deere 2120 voor de kenner. Hij maakt daarmee toertochten door het Twentse land en dan zijn de 2 kleinzoons zijn grootste fans, die maar wat graag boven op die trekker mee gaan. Gerhard, jullie hebben een moeilijke tijd doorgemaakt met je dochter Marieke, die behandeld is voor schildklierkanker. Een ziekte die, zoals later bleek, als een rode draad door de familielijn heen loopt. Maar gelukkig zijn de laatste onderzoeken bij Marieke goed. Dus alle reden nu ook om een feestje te vieren. We willen je graag de waardering geven die je verdient. Je hebt veel voor je medemens en voor Losser gedaan en daarom mag ik je vertellen dat het zijn Koninklijke hoogheid Koning Willem Alexander heeft behaagd je te benoemen tot Lid in de orde van Oranje Nassau. Aan mij de grote eer jou de bijbehorende onderscheiding te mogen opspelden.”

 

Auteur: Sietse Smit
Geplaatst in: Archief, Gemeente, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud