De Nationale Dodenherdenking in Losser had internationale tint want vertegenwoordigers van het klooster in de Bardel, het Syrisch-orthodoxe klooster uit Glane en burgemeesters uit Duitsland waren aanwezig.
Op 4 mei om 18.30 uur troffen ze elkaar in het gemeentehuis van Losser. Deelnemers aan de Dodenherdenking. Ze werden allemaal welkom geheten door burgemeester Michael Sijbom. Op de naast het gemeentehuis gelegen vijver speelden een jongen en een meisje op een vlot in vrijheid, niet beseffende dat deze vrijheid in Losser ook anders is geweest.
Nationale Dodenherdenking met een internationale tint want vertegenwoordigers van het klooster in de Bardel, het Syrisch-orthodoxe klooster uit Glane, de burgemeester van Bentheim en de plaatsvervangende burgemeester van Gronau, gaven ook acte de présence.
Vervolgens begaf het gezelschap zich naar de Martinuskerk waar onder het thema: “Geef vrijheid door.” een Oecumenische Herdenking plaats vond. Voorgangers waren dominee Hennie Marsman en pastor Willy Rekveld.
Mijn opa droeg een gele ster.
In de herdenking werd door Daniëlle Heitkamp het gedicht van Monument van Sterre Wolthers: winnares van de dichtwedstrijd “Dichter bij 4 mei” in 2016, voorgelezen. Het gedicht begon met de regel: “Mijn opa droeg een gele ster”.
Tijdens de overweging gaf pastor Willy Rekveld aan dat hij de afgelopen weken zeer getroffen was door het meisje, inmiddels vrouw, dat tijdens de napalmaanval op haar dorp Trang Bang op 2 april 1963 werd gefotografeerd.
Ze was op de TV en werd geïnterviewd door Ivo Niehe. De foto haalde wereldwijd de voorpagina’s van kranten en droeg hierdoor bij aan het groeiende verzet tegen de oorlog die hiermee een gezicht had gekregen. Als gevolg van de napalm liep zij derdegraadsverbrandingen op aan haar rug en haar armen.
Ruim een maand verkeerde ze in kritieke toestand. Ze kreeg bloedtransfusies en huidtransplantaties. Ze heeft een jaar in een Vietnamees ziekenhuis gelegen, is in 1984 in Duitsland geopereerd en ondervindt nog steeds gezondheidsproblemen.
Stille tocht.
Na de Oecumenische Herdenking vertrok het gezelschap in stille tocht via het Joods Monument, achter het gemeentehuis, waar door de burgemeester een krans werd gelegd, naar het Martiniplein. De voorzitter van het Oranje Comité Ron de Leeuw gaf de burgemeester het woord die nog eens benadrukte wat het belang is van vrijheid, vooral in deze roerige tijden.
Lotte Grotenboer van de Pax Christischool uit Overdinkel las het gedicht Tweede wereldoorlog voor. Bij het monument werden bloemen en bloemenkransen gelegd door het College van B & W, de Gemeenteraad, de plaatsvervangende burgemeester van Gronau, de gezamenlijke kerken uit Losser, vertegenwoordigers van de Stichting Veteranen Losser, vertegenwoordigers van de Historisch Kring Losser, het Oranje Comité Losser, de familie Munster namens de Indische gemeenschap Losser en vertegenwoordigers van de OASE.
Alle aanwezige kinderen kregen van de burgemeester een roos om bij het monument te leggen.
Familie Munster.
De vier zussen Munster hebben samen namens de Indische gemeenschap Losser, geheel in traditie van hun ouders, een krans gelegd en een gedicht voorgedragen. Ron de Leeuw gaf aan dat het Oranje Comité zeer vereerd was met de taak die zij van hun ouders hebben overgenomen.