Onder grote belangstelling werden vanochtend in het gemeentehuis zeven inwoners uit de gemeente Losser en één inwoner van de gemeente Borne benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
De gedecoreerden in de gemeente Losser zijn:
- Mw Marietje Brookhuis – Kuipers uit De Lutte
- Mw Annelies Dood-Plietker uit Glane
- De heer Gerard Olde Hanter uit Overdinkel
- De heer Gerard Otto uit Overdinkel
- De heer Jos in het Veld uit Overdinkel
- De heer Bennie Welhuis uit De Lutte
- De heer Paul Wiefferink uit De Lutte
- De heer Gerhard Loohuis uit Borne
Warmte in de raadszaal
In de raadszaal scheen vandaag de oranje zon. Aan alle kanten vrolijke gezichten van trotse familie en vrienden. Natuurlijk onder valse voorwendselen waren de acht naar het gemeentehuis gesmokkeld.
Om half tien loopt hal van het gemeentehuis vol met familie en vrienden, dan wordt iedereen verzocht om in de raadszaal plaats te nemen.
Het is inmiddels tien uur als burgemeester Sijbom de verbaasde semi ridders ontvangt. Dan gaat de burgemeester onder luid applaus voor de raadszaal in met in zijn kielzog de ontvangers van een koninklijke onderscheiding.
Op een tafel liggen een zonnebloem, rozenkrans, een hamer en spijkers, een plank, een voetbal, een steek, een raar hoedje en een schep. In de speech van de burgemeester laat hij weten dat het vandaag gaat om bijzondere mensen. “Mensen die we vanochtend nader zullen belichten. In het zonnetje zetten. Koninklijk onderscheiden.Omdat zij stuk voor stuk iets voor onze Losserse samenleving doen.“
Jos in het Veld.
Jos in het Veld bijt het spits af. “Bij één persoon was een smoes niet nodig. Die komt ieder jaar naar de lintjesregen. Met zijn vrouw om alle gedecoreerden persoonlijk te feliciteren. En dat kenmerkt deze persoon. Hij kent iedereen, en iedereen kent hem.” Met deze woorden komt een totaal overrompelde Jos naar voren.
Jos zet zich in voor voedselbank, stichting ondersteuning leergang Losser vanaf 1995 carnaval Losser, financiële wervingscommissie, Stichting Ondersteuning Leergang Losser, fractievoorzitter CDA, bezoekers van de Gerardus Processie in Overdinkel kennen Jos van het verkopen van de boterkoek.
Dit doet hij al 35 jaar! Kortom een bezige bij in de gemeente Losser. En de steek op de tafel gaat weer naar de rechtmatige eigenaar.
Marietje Brookhuis-Kuipers.
De zonnebloem staat voor Marietje Brookhuis-Kuipers.
Marietje Brookhuis is al ruim 40 jaar vrijwilligster en gastvrouw van De Zonnebloem en heeft ruim 20 jaar in het bestuur gezeten. Ze was voorzitter van 1973 – 1992. In 2013 kreeg zij zelfs een erepenning uitgereikt vanuit het provinciaal bestuur.
Daarnaast is Marietje al 12 jaar vrijwilligster bij de VVV. Er weinig zijn die zoveel wegen en paden in De Lutte en Beuningen kent. Ze heeft o.a. bijgedragen aan de realisering van de Dinkelsteenroute, Zandsteenroutes, Dorpsommetje De Lutte en de nieuwe huisstijl van routes.
Verdere activiteiten zijn: Lectrice parochie Lumen Christi De Lutte, Actief lid met bestuursfunctie bij ZijAktief, Vrijwilligster bloemendecoratie bij Singraven. Overal is zíj actief.
Gerard Otto.
Gerard Otto heeft de Heideploeg opgericht in 2000 nadat het college van B. en W. van Losser had besloten het onderhoud van het Gerardus Majella Park te Overdinkel niet meer te financieren.
Gerard heeft direct alle bewoners van de Pastoor van Laakstraat die met hun tuinen grenzen aan het park benaderd om samen het onderhoud te doen en dat lukte hem.
De meeste bewoners wist hij voor zijn plannen te strikken en zo wordt een dag per week het onderhoud voortgezet. Hij slaagde er in korte tijd een hecht team te formeren dat zich de Heideploeg doopte en waarvan de leden op vrijwillige basis de handen uit de mouwen staken.
Daarnaast is de heer Otto actief lid voor de stichting Dorpsraad Overdinkel en heeft hij zitting in kerkbestuur Gerardus Majella in Overdinkel en Maria Vlucht.
“Gerard en het kerkebos zijn parels van Overdinkel” volgens burgemeester Sijbom.
Bennie Welhuis.
De burgemeester pakt de plank van de tafel roept Bennie Welhuis naar voren. Bennie is sinds de oprichting van deze toneelvereniging in 1997 actief bij Ons Genoegen.
Hij heeft tot op vandaag bijna elke voorstelling op de planken gestaan en ook achter de schermen was hij actief. Het eerste jaar na de heroprichting stond Bennie de deel van hun boerderij beschikbaar om te repeteren.
Zijn nevenactiviteiten voor de vereniging zijn nu iets minder door de werkzaamheden in zijn eigen bedrijf, maar als het nodig is kun je altijd een beroep doen op Bennie. Hij is en blijft een zeer actief en gedreven lid. Vaak serieuze rollen, niet van die uitbundige rollen, nee dat past niet bij Bennie
Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg!
Verder is de heer Welhuis actief als bestuurslid Stichting Dorpshoes Erve Boerrigter in De Lutte, bestuurslid en voorzitter parochieel kerkkoor en als bestuurslid K.P.J. (katholieke plattelandsjongeren).
Bennie een man van “niet . maar poetsen”.
Annelies Dood.
De rozenkrans wordt gepakt en is het symbool voor hoop en troost. De smoes waarmee mevrouw Dood naar het gemeentehuis is gelokt: mijnheer en mevrouw Dood worden geïnterviewd (voor het thema Smokkelen), door Sietse Smit namens de Historische Kring in Losser. Dit interview vindt plaats op de 26e in het gemeentehuis. Er wordt dan ook een foto gemaakt.
“O ik ben zo zenuwachtig ik krijg het gebakje niet op” zegt mevrouw Dood bij aanvang.
Annelies heeft jarenlang als vrijwilliger diverse werkzaamheden uitgevoerd voor de geloofsgemeenschap van de locatie O.L.V. van de H. Rozenkrans te Glanerbrug. Deze locatie, tot 2011 een zelfstandige parochie, maakt nu deel uit van de Parochie Maria Vlucht.
Ze was vanaf 1973 heel actief in verschillende werkgroepen gebedsdiensten, gezinsvieringen en Catechese en was gespreksleidster.
Verder is ze intens betrokken bij Gebedsdienstgroep Glanerbrug. Meer dan 25 jaar heeft ze weekendvieringen samengesteld en is ze hierin voorgegaan. Bijbelcursussen werden opgezet in Overdinkel, Losser en Glanerbrug.
Ook was ze actief bij de Galerie ‘De Kraesgenberg’ waar ze als gastvrouw daar menig vrije middag nuttig besteed heeft om gasten van de galerie rond te leiden en op hun gemak te stellen. Als bestuurslid Vrouwengilde Glanerbrug en Vrijwilliger Parochie Maria Vlucht is mevrouw steeds in touw.
“Ze is een nauw betrokken, hardwerkende en inspirerende vrouw” volgens de heer Sijbom.
Gerhard Loohuis.
Een bijzonder hoedje ligt klaar voor hem. Gerhard Loohuis is al meer dan 50 jaar lid van de schuttersvereniging St. Märten in Losser.
“Hij is vanaf het begin een aanwinst in de structuur van de vereniging. Hij bekleedt al sinds 1968 een bestuursfunctie, dus nog voor mijn geboorte” merkt de burgemeester op.
Toen 32 jaar geleden de vereniging vanwege de slechte financiële toestand failliet dreigde te gaan, trok de Gerhard Loohuis de stoute schoenen aan en nam het penningmeesterschap van de vereniging op zich.
In deze functie heeft hij letterlijk wonderen verricht en samen met de andere bestuursleden de vereniging voor de ondergang behoed.
De schutterij is meer dan een vereniging. De schutterij of eigenlijk het schuttersgilde stamt uit de middeleeuwen en diende ervoor stad of dorp te beschermen, en de orde te handhaven.
Heden ten dage bestaan alleen de folkloristische schutterijen, waarvan het Losserse St Märten er een van is, zij hebben een sociaal, cultureel en toeristische functie.
Gerard Olde Hanter.
Een hamer en spijkers liggen op de tafel voor de man met de gouden handen. Vanaf 1964 is Gerard Olde Hanter vrijwilliger van Sportclub Overdinkel en zijn voorganger s.v. O.S.V. ’31. Tot op de dag van vandaag zet Gerard zich tomeloos in voor de Sportclub.
Hij is gedreven en bedreven in de sport als vrijwilliger puur in het belang van de vereniging. Bij OSV is hij begonnen als jeugdleider, leider seniorenelftal en is hij een aantal jaren lid van het hoofdbestuur geweest. Hij voetbalde zelf ook (in OSV 5), maar zoals zijn zoon zei: hij had meer talent voor het actief zijn buiten dan binnen het veld!
Een rasechte osv-er, zwart witter bestond niet en was zoals velen ook geen voorstander van de fusie. Maar toen eenmaal dit een feit was, ging hij met dezelfde energie voor Sportclub Overdinkel aan de slag.
Nu nog steeds als lid en vrijwilliger vervult hij diverse functies.
Hij is o.a. aangesteld als consul en daarnaast heeft hij zitting in de technische commissie en is belast met de aankoop van voetbal gerelateerde materialen. Ook is hij voorzitter geweest van de lagere elftallen.
“Een actief baasje: Al meer dan 50 jaar hij onafgebroken werkzaam geweest als vrijwilliger voor meerdere organisaties.”
De heer Loohuis is vrijwilliger bij Sportclub Overdinkel en voorganger s.v. O.S.V ‘31. Daarnaast is hij ook bestuurslid van R.K begrafenisvereniging Overdinkel en bestuurslid en vrijwilliger FNV Bouw en Houtbond.
Paul Wiefferink.
Een foto van een ANWB-paal, ofwel een proatpoal staat voor Paul en met de smoes van zijn zoon “ondertekening partnerschap een van zijn kinderen. Thijs en Merle” staat Paul nu de raadszaal
Al vanaf 1980 is hij Paul actief bij de carnavalsvereniging De Bosduvelkes. Naast het organiseren van activiteiten gaat het praten en presenteren hem bijzonder goed af.
Van 1986 – 1989 was hij presentator van de Gala-avonden en van 1992 tot 2012 was hij lid van de Galacommissie Carnaval; een avond waar liedjes en toneelstukjes worden opgevoerd. Vanaf 1980 een zeer actief lid van de voetbalvereniging SV De Lutte.
Paul heeft in de jaren 1987 – 1988 deel uitgemaakt van de organisatie Hellehondsdagen in De Lutte, de voorloper van de stichting Anubis Sedens in de functie van penningmeester.
Paul is volgens burgemeester Sijbom “Kortom een parel in de Lutterse gemeenschap.“
Dorp Losser.
Opvallend was dat geen van de gedecoreerden uit het dorp Losser komt terwijl er zo veel vrijwilligers zijn die hun dienst bewijzen bij een sport vereniging, verzorgingshuis, zonnebloem, Rode Kruis, kerk enz.
Wellicht volgend jaar?