De voordeurbel

De voordeurbel

De voorloper van wat nu Facebook is, was vroeger, toen geluk nog gewoon was, de voordeurbel en voor de buren en bekenden , onze achterdeur.

Werkelijk iedereen kwam aan de bel of wel achterom .

De verzekeringsman Wolters die zijn fiets altijd zonder op slot te doen tegen de lantaarnpaal plaatste, en dan de huizen langs ging wie bij hem verzekerd waren.

En als de kolensjouwers die helemaal zwart waren van het kolengruis, het kolenhok gevuld hadden met eierkolen en briketten
Kwam statig met een grauw stropdas om de Fout (Niekerk de kolenboer) om het kolengeld op te halen.

De Fout was een slimme zakenman die zo goochem was dat ie bij wijze van spreken van elke mud kolen die hij verkocht grond of huizen opkocht. Een soort zakenman als JR Ewing van Dallas..

” Wat hijt hier koald in huus ie mot mear kool’n op de kachel doo” zei die ,terwijl ma het kleine geld bijeen sprokkelde.

Dan als ma net weer wilde beginnen met strijken kwam Scheffer het water opnemen. Dan kwam Ter Berge de bakker die met zijn bakfiets twee knip en een roggestoet bracht.

Vervolgens kwam Daan de bladenman de margriet en de Donald Duck afrekenen hij kwam echter altijd binnen om een kop koffie of twee te drinken bij ons in huis.

Als ma de 45 cent had afgerekend met Daan dan kwam via de achterdeur onze buurvrouw binnen ze vroeg “Jaantje heb ie nog iets koffiemelk voor mie “en overhandigde ma het kopje waar de melk in moest.

Marie; ” heb ie nog een Animo zegel vuur dan hek het zegelboekie vol en kank dat badlaak’n ophoal’n bie de Cooperatie”..

De bel ging oh zegt ma tegen de buurvrouw: “dat zal de melkboer ween”

Voor de deur had de melkboer een flesje melk en bruine vla neergezet.

” woar blef de Knippert toch met zien groentekoar hij zal wa weer mooi bezop’n ween hie zal wa bie Café Koopman ant schap’n zitt’n.

 Dan mok vanmiddag ma noa Timmerman goa en doar tuffel en bloemkool haal’n.

ik mot nu echt goan striek’n andes komt de niks fa zei ma tegen de buurvrouw.

Ze wou net beginnen met strijken of Vennegoor kwam via de achterdeur binnen met de wekelijkse eieren..

 

Eddy Oude Voshaar

Geplaatst in: Archief, Dorpsproat, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud