Uitdaging(en) 2

Uitdaging(en) 2

De huidige bibliotheek…
Nu het besluit van het ombouwen van het gemeentehuis naar een verzamelgebouw voor gemeentelijke, sociale en culturele activiteiten definitief zijn vorm lijkt te krijgen, komen er gebouwen en ruimtes vrij waar nog een bestemming voor moet worden gevonden.

Een gebouw waar menigeen in Losser over het aanzicht een duidelijke mening heeft is dat van de huidige bibliotheek. Met het aanzicht en de ligging op de eerste verdieping is het geen gemakkelijke opdracht hiervoor een goede bestemming te vinden. 

Toch is dit juist een uitdaging. Wij willen ons als Gemeente Losser graag profileren als de schatkamer van Twente. Met als basis het prachtige coulisselandschap en met de “blauwe” draad, de in 2014 uitgeroepen als de mooiste rivier van Nederland, de Dinkel. Maar naast deze schat zijn er nog vele unieke ”schatten” op te noemen. In Losser missen wij echter met zo’n actieve Historische Kring, de Videoclub Losser en de vele kunstenaars met hun activiteiten een mooie centrale presentatie. Zou de huidige bibliotheek niet geschikt zijn als kunstgalerie in combinatie met een oudheidkamer? Kortom een echte schatkamer van het dorp Losser!

 

Ik zie de twee gevels al voor mij. Deels met kunststoffen gevelbeplating met foto’s van oud Losser, zie als voorbeeld de prachtige wand na het recentelijk verbouwde Grandcafé Smit en de andere zijde de artistieke kunstuitingen van onze dorpsgenoten. Bovendien kan op de donkere dagen een goed aangebrachte ledverlichting voor een uitnodigende sfeer zorgen! En om het direct duidelijk te maken is de naam Art en Historie verpakt in ArtHish Losser. 

Maar ik kan menige gedachte van u al lezen. Wie betaalt dat? En hoe krijg je in Losser de creatievelingen bij elkaar? Let wel het is een unieke kans of uitdaging. Waar een wil is, is een weg. Er zijn fondsen zoals het Oranje- en Prins Bernhardfonds. En een beroep doen op onze nationale loterijen is ook een mogelijkheid. Bovendien is redelijk te verwachten dat met een goed plan onze provincie en misschien zelfs onze gemeente financiële ondersteuning wil geven. Bovendien kun je met zelfwerkzaamheid ook veel bereiken. Mogelijk een eigen loterij in het dorp, sponsoren zoeken en “vrienden van” ontwikkelen? Of n commerciële activiteit als een uitleendepot? 

Een entree, een receptie, een formule met wisselende exposities. Wie pakt de handschoen op en neemt het initiatief om de haalbaarheid te onderzoeken. Gewoon samenwerken zonder drempels want dat is de sleutel om van deze reële kans een succes te maken. 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… 

Wilt u reageren op deze blog of de vorige blog in de serie “Uitdagingen”over de Postcodeloterij, kunt u dit via .

 

Auteur: Rob Wegdam
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud