Ruimtereis naar Moskou

Ruimtereis naar Moskou

Mijn hele leven lang ben ik gepassioneerd van ruimtevaart. Inmiddels twee boeken geheel in eigen beheer geschreven. Het laatste boek “Inleiding tot de Rakettechniek”, vorig jaar augustus, heeft ongewild een aantal zaken in beweging gebracht.

Ruimtereis naar RuslandIn september 2014 hadden we als CuSo55+ Losser, de bekende ruimtevaartjournalist Piet Smolders uitgenodigd voor een lezing. Voor mij een mooie gelegenheid om mijn nieuw boek aan te bieden.

Moskou.

Na een aantal weken kreeg ik van Piet Smolders een persoonlijk oproep voor deelname aan een 8-daagse reis naar Moskou e.o. Dit alles in het kader van de Russische ruimtevaart.  Alsof een droom plotseling bewaarheid wordt. Oorspronkelijk gepland voor april, maar het werd tenslotte juni.

Inmiddels ben ik alweer een week terug. Deze week heb ik zeker nodig gehad om alle ervaringen rustig te verwerken.  Gigantische indrukken. De foto’s vormen inmiddels een leidraad hoe de reis verlopen is.  Een geweldige groep van 12 personen. allemaal gelijk gestemden.  Naast de serieuze zaken enorm veel plezier en gelachen.  Verbazingwekkend hoe snel een groep die elkaar niet kent, kan “verbroederen”.

Voor mij was dit een tweede bezoek aan de stad Moskou. Dan is het echt een feest van herkenning.  Een bezoek aan het Kremlin en het Rode Plein was acht jaar geleden een ervaring apart. Hier vonden ooit de zo bekende afschrikkende parades in zwart-wit beelden plaats.  Een tweede bezoek voelt dan  geheel anders aan. Was voor mij was dat wel even wennen. 

Gastvrijheid.

Naast de vele bezoeken aan musea en instituten,  ook een bezoek gebracht aan het woonhuis in Kaluga, 200km van Moskou gelegen,  van de pionier van het eerste uur, Konstantin Tsiolkovsky,  vaak de “vader van de moderne ruimtevaart” genoemd.  Een ander geweldig ervaring was het bezoek aan het woonhuis  van Joeri Gagarin, de eerste mens in de ruimte in 1961, in Gzjatsk, eveneens een kleine 200km buiten Moskou gelegen. Na het dodelijk vliegtuigongeluk in 1968 werd de stad omgedoopt tot Gagarin Stad. Hier hebben we gelunched met de nicht van Joeri (toentertijd speelmaatjes).  Vele verhalen over de tijd van toen. Ook nu blijkt wederom de grote Russische gastvrijheid.

Ruimtereis naar Rusland Ruimtereis naar Rusland

Kosmonauten.

Verder hadden we onmoetingen met 3 kosmonauten, waaronder de meest bekende, Aleksej Leonov, de eerste ruimtewandelaar (1965). Allen op zeer gevorderde leeftijd. Heel bijzonder omdat zij ooit onderdeel waren van de historische gebeurtenissen. 

Ook het bezoek aan het vluchtleidingscentrum Tsup. Van hieruit worden vele missies geleid, w.o. die van het Russische gedeelte van het International Space Station (ISS). Geweldig te zien hoe de zaal volstroomt als het ISS binnen direct radiocontact boven Rusland komt. Alle systemen worden gecontroleerd.

Er is teveel gezien en beleefd om allemaal te benoemen. Ik ben enorm dankbaar dat ik in de gelegenheid kwam om deze reis te mogen maken.  Bij vele gelegenheden kon ik objecten betasten, bekloppen. Kijken is mooi, maar beroeren geeft gewoon “de” extra dimensie. 

Baikonoer.

Er werd al een bezoek gesuggereerd naar Baikonoer, voor het bijwonen van een lancering. Tijd zal het leren. Zeker is dat deze reis voor mij een vervolg zal krijgen. 

Ruimtereis naar Rusland Ruimtereis naar Rusland

Auteur: Sietse Smit
Geplaatst in: Archief, Blog, Dorpsproat, Nieuws
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud