De Herensociëteit Losser bestaat 20 jaar

De Herensociëteit Losser bestaat 20 jaar

In Losser bestaat een heuse herensocieteit. Deze herenclub kwam nog nooit echt in de publiciteit. Maar nu de mannen dit jaar hun vierde lustrum vieren wordt het tijd om eens aandacht te besteden aan deze bijzondere club.

Twintig jaar geleden spraken een aantal bestuursleden uit het onderwijs na de fusie van MAVO De Esch met het Jacobus College en het verstrijken van hun zittingstermijn af, om elkaar te blijven ontmoeten. En ja, dat waren allemaal mannen.

Er kwamen in eerste instantie nog meer bekenden bij en zo ontstond een herenclub, zoals die in veel meer plaatsen te vinden zijn.

Nu al twintig jaar ontmoeten de heren elkaar in een gezellige en vriendschappelijke sfeer.

De sociëteit heeft 40 tot 50 leden: mannen van rond de 50 jaar en ouder. Zij hebben hun sporen verdiend, of zijn nog werkzaam o.a. in het bedrijfsleven, medische sector, het onderwijs en de agrarische bedrijfstak.

De bijeenkomsten zijn op de eerste en derde donderdagavond van de maand in de Böggelschuur op het terrein van Erve Kraesgenberg. De programmacommissie stelt een programma samen, met lezingen, presentaties en bezoeken aan interessante locaties. Maar ook zijn er creatieve activiteiten en uitstapjes in binnen- en buitenland.

Deze commissie vervult een belangrijke rol : immers hoe interessanter de thema’s zijn hoe groter de opkomst. Tot nog toe zijn ze er met succes in geslaagd om  een volwaardig en afwisselend programma  te presenteren met gastsprekers van buiten en uit eigen kring. Want ook van de leden wordt verwacht, dat zij een actieve inbreng hebben. Zij geven vaak verrassende presentaties, waarin zij met passie vertellen over hun (vroegere) werk, maar ook over interesses en hobby’s.

Het laatste deel van zo’n avond is ook niet onbelangrijk. Onder het genot van een drankje volgt het onderling uitwisselen van ideeën en visies met als resultaat verruiming van inzichten en verbreding van de kijk op maatschappelijke, artistieke en wetenschappelijke ontwikkelingen.

Eén keer per jaar zijn  de partners welkom en wel op de nieuwjaarsreceptie. Ook bij de komende lustrumviering zijn ze er bij. In  augustus brengen zij dan samen een bezoek aan Schloss Anholt met daarin de grootste historisch gegroeide schilderijenverzameling in Nordrhein-Westfalen.

Aanmelden voor de Herensociëteit is niet mogelijk. De leden dragen zelf een nieuw lid voor, waarvan zij menen, dat die zich bij de groep thuis zal voelen.

Auteur: Peter Langela
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud