Acht Lossenaren lid in de Orde van Oranje-Nassau

Acht Lossenaren lid in de Orde van Oranje-Nassau

Maar liefst zeven Lossenaren ontvingen zojuist uit handen van Burgemeester Sijbom een lintje en werden daarmee lid in de Orde van Oranje Nassau. Jaap Keizer uit De Lutte ontving zijn onderscheiding vandaag in Oldenzaal uit handen van burgemeester Schouten.

Lintjesregen 2015De gedecoreerden zijn:

 

  • Mevrouw Lien Dood – Rolink

  • Mevrouw Irene Geerligs Jongbloed

  • Pastoor Jacobs

  • Mevrouw Truus Oude Egbrink – Oude Nijhuis

  • Grietje Vorgers – Veneman

  • Bernadette Wiefferink – Wessel

  • Leo Wijering

  • Jaap Keizers 

 

Speech.

 

Voor 10:00 waren de familie en genodigden aanwezig in de overvolle raadszaal en na een speech door de burgemeester werden de versierselen die horen bij de onderscheiding uitgereikt.

 

De burgemeester begon met een promotionele overpeinzing over hoe hij Losser zou zien vanuit een helikopter. Over de prachtige natuur met de meanderende Dinkel, ouderen die met e-bikes over het fietspad scheuren en boeren die welriekende afvalstoffen over de groene graslanden verspreiden. En zelfs over een wietplantage tussen het mais. Maar zeker zag hij hardwerkende Lossenaren en dat was zijn bruggetje naar anekdotes over de gedecoreerden.

 

Irene GeerlingsIrene Geerlings.

De denkbeeldige helikopter van de burgemeester landde als eerste in Overdinkel waar aan de Hoofdstraat Theo en Irene Geerlings wonen. Hij vatte in één zin samen: “Jij bent – beste Irene- volgens velen een warme persoonlijkheid met als type van hulpverlener met organisatietalent, doortastendheid en bescheidenheid. Daarmee ben jij in deze gemeente een drijvende kracht die met hart en ziel een veelzijdigheid aan taken ten uitvoer brengt.”

De burgemeester vroeg haar man Theo ook nu naar voren te komen: “zodat hij naast je kan staan bij het opspelden. Want voor alle gedecoreerden geldt, zonder steun van de naasten, kunnen ze nooit zo glanzen!”

 

Leo WijeringLeo Wijering.

De helikopter vloog van Overdinkel naar de Wilgenkamp in Losser. Daar wonen Leo en José Wijering al 40 jaar samen. Leo was naar het gemeentehuis gelokt voor een gesprek over een nieuw te bouwen schuur aan de Honingloweg.

Naast zijn betrokkenheid bij KVV noemde werd de bijna 40 jarige carrière bij Holst Glas in Enschede aangehaald. Hij was voor de administratie en later zette hij de glasverzekeringstak op. Later is hij als zelfstandiger verder gegaan met MIMAAN Assurantiën in Enschede. In de periode 1985 tot 2007 is hij actief geweest binnen het bestuur van deze tafeltennisvereniging en heeft hij diverse bestuursfuncties gehad, o.a. algemeen bestuurslid, secretaris, wedstrijdsecretaris en 13 jaar lang zelfs voorzitter.

Volgens Sijbom is kenmerkend aan Leo zijn behulpzaamheid en vasthoudendheid; sociaal vaardig, maatschappelijk betrokken en bovenal bescheiden! Met zijn vrouw José naast zich kreeg hij het lintje opgespeld.

Lien Dood RolinkLien Dood – Rolink.

De burgemeester vliegt verder naar de Möllenbergstraat. Daar woont Lien Dood – Rolink met haar steun en toeverlaat Gerard. Vanaf 1980 tot 1997 bij de St. Martinuskerk en vanaf 2011 is zij secretaris van het Parochiebestuur Maria Vlucht. 

Lien is actief in een aantal werkgroepen, zoals de woord en communievieringen, avondwakes en uitvaarten.  

De burgemeester noemde kenmerkend voor Lien haar intensiteit en vasthoudendheid waarmee ze alles doet zonder haar mening op te dringen aan mensen die niet wensen mee te werken.

Grietje VorgersGrietje Vorgers.

Aan de Kerkstraat wonen Grietje en Theo Vorgers.

Grietje is al vanaf 1987 bestuurslid van de Teylersgroep waar ze ook wel de “moeder” van de scoutinggroep genoemd wordt. De bouw van een honk aan de Bernard Leurinkstraat en een nieuw Zaandhoes in de Zandbergen waren zonder haar inzet niet gelukt. 

Sijbom noemt haar niet alleen een ambassadeur voor de Teylersgoep maar ook voor de gemeente Losser.

Even leek er tumult te ontstaan achter in de raadszaal maar het bleken scouts die op hun eigen wijze een ode brachten aan Grietje Vorgers.

Truus Oude NijhuisTruus Oude Nijhuis.

De burgemeester vliegt door naar de Beatrixstraat In De Lutte waar Truus dit jaar 30 jaar vrijwilligster is bij de VVV.  Zij is een allround, overal inzetbaar en betrouwbare kracht voor de VVV in De Lutte.

Truus is een van de eerste vrijwilligers in de kerk en al vanaf 1992 verricht zij tal van activiteiten voor de Plechelmuskerk in De Lutte. Ook de tennisvereniging TC Kardoes kan niet zonder de inzet van Truus, waar zij een zeer actief lid is.

De burgemeester vat het samen met “Wat een inzet en wat een gedrevenheid” en speldt in het bijzijn van dochter Hanneke en zoon Dennis het lintje op.

Pastor Henk JacobsPastor Henk Jacobs.

Sijbom stijgt op en vliegt een rondje overde Duivelshof naar de Plechelmuskerk. Daar woont Pastor Henk Jacobs. Al meer dan een halve eeuw priester, liever gezegd op 15 juni 2014 was hij dat exact. Enige tijd rustend zoals men zo zegt, maar wat is in de naam.

Voor een emeritus een ongekend aantal activiteiten, die door alle inwoners van Lumen Christi en zeer zeker die van De Lutte zeer worden gewaardeerd.

Lovende woorden voor de pastor: “ongekend is jou spontane, collegiale en flexibele inzet zonder bezoldiging voor een ieder, die een beroep op jou doet.  Jouw inzet is groot en met veel liefde voor de mensen. Met heel je ziel en zaligheid.”

 

Berbadette Wessel WiefferinkBernadette Wessel – Wiefferink.

De laatste landingsplaats is in De Lutte, aan de Haverkotte. Bernadette heeft zich jarenlang (vanaf mei 1976) als vrijwilligster volledig belangeloos ingezet voor de volleybalvereniging Lutheria.  Als grote verdienste heeft zij de spelregels en andere wedstrijdelementen opgezet in de regio Oldenzaal, die later landelijk zijn overgenomen.

Daarnaast deed zij het secretariaat rondom de organisatie van het EK zitvolleybal.  Vanaf 2004 is Bernadette een zeer trouwe vrijwilligster bij de VVV De Lutte. Ook is zij al bijna 10 jaar collectant voor de maag-lever –darmstichting en al bijna 20 jaar past zij mantelzorg toe bij haar schoonmoeder 

 

Volgens de burgemeester omschrijven mensen haar als een heel enthousiaste vrouw, met heel veel toewijzing en ook met een zakelijk inzicht en een organisatietalent.  “Jij slaagt erin veel vrijwilligers om je heen te vergaren en alles in goede banen te leiden.”

 

200 jaar onderscheidingen.

 

De burgemeester vliegt nog even terug in de tijd met een terugblik op het feit dat het dit jaar 200 jaar geleden is dat de onderscheidingen zijn ingesteld. “Samen met jullie ben ik ontzettend trots op deze heren en dames die zulke inspirerende voorbeelden en ambassadeurs zijn voor Losser.” En toen was er natuurlijk Oranjebitter voor iedereen.

 

Oranjebitter

Auteur: Peter Langela
Scroll naar boven
Ga naar de inhoud