De door RTV Oost geproduceerde serie Van Jonge Leu en Oale Groond vierde vandaag het 10-jarige jubileum met een fandag in Beuningen.
De enige Twentse soapserie vierde vandaag het 10-jarige bestaan, bij restaurant Sterrebos op Losserse grond met een fandag.
Om 11.00 uur komen de acteurs en actrices binnen druppelen en zo rond half twaalf wordt iedereen welkom geheten door Roel Zweers van RTVOost de producent van de serie. De lunch staat inmiddels al klaar en Roel legt uit hoe de dag er uit zal zien.
Het is een weerzien van vele bekende gezichten, vaak hebben de acteurs elkaar na de laatste serie van 2008 niet weer gezien. De toen kinderen zijn nu inmiddels bijna volwassenen. Denk aan de dochter van Fenna Wildspieker Zilver.
Onder de acteurs zijn er drie afkomstig uit Losser, met natuurlijk Jan Riesewijk (Mans in de serie) Marietje Noordkamp (Minie Wildspieker) Tara Kortman (Annet Wildspieker)
Als de namen weer voorbij komen zie je de families Wildspieker, Bode en Olde Weernink weer aan je voorbij trekken.
Familie Wilspieker op de boerderij, na de dood van Hendrik Wildspieker staat Minie er alleen voor. Alwi met Patricia helpen haar maar Patricia vind dat Minie maar naar een zorgcentrum moet en de boerderij verkocht….
De familie Bode de modaine familie in twentse land. Met Hein en Lineke Bode. De kinderen Janis en Elvis. En natuurlijk de naobers. De twee broers Olde Weernink. Mans en Gait twee rustige nuchtere Tukkers.
Voor Jan Riesewijk (Mans Olde Weernink) is de tien jaar voorbij gevlogen. Getrouwd met Marloes drie prachtige kinderen rijker. Televisie is een wondelijk medium verteld Jan alleen al door de bekendheid openenen deuren zich makkelijker, maar Jan heeft eigenlijk geen ambities gehad om de acteer carierre uit te breiden. Ik ben ook geen acteur en vanuit Beuningen, Hilversum door naar Holywood zo werkt het ook nog niet. Jan is nog te zien geweest in de serie Grote Markt maar daar stopt ook de televisie carierre van Jan.
Nu is hij blij met zijn baan bij zorgpallet en voelt zich daar prima, als Babs van de gemeente Losser voltrekt hij menig huwelijk. En met carnaval kom je Jan tegen in de but. Zo staan Jans voeten weer in de mooie Losserse grond.
Marietje Noordkamp (Minie Wildspieker) is in de tien jaar geen steek veranderd. Ze straalt als ze haar voormalige collega’s voor bij ziet komen. Marietje in Losser bekend van de toneel vereniging de Rommelpot verteld haar verhaal hoe ze in de serie kwam.
Ik zat te schilderen (zijde schilderen) en had de radio aan staan hoor ik de oproep van radio Oost. Ach daar kan ik mij wel eens voor opgeven denkt Marietje. Overlegt met haar man die zegt: ach je kunt altijd nog nee zeggen.
Tot haar verbazing krijgt ze een oproep om auditie te komen doen en ze gaat natuurlijk.
En na een tweede auditie wordt ze gebeld door radio Oost en ze zit dan live in de uitzending Minie Wildspieker is haar rol. Nog steeds wordt Minie herkent zelfs op vakanties in Turkije en Kroatie.
Tara Kortman (Annet Wildspieker) is met 10 jaar een van de jongste spelers. Ze heeft het als een zeer leerzame maar ook super tijd gehad. Je mocht eerder van school en je soms werd je opgehaald uit de klas. Ze had als kind al eens meegedaan aan reclame spotjes het acteren was haar dus niet vreemd. N
Na Jonge Leu gingen heeft ze nog even aan de musicals geroken. Paardrijden is ook nog even in beeld geweest. Maar tegenwoordig woont ze in Groningen en studeert daar.
Herman Finkers (Gait Olde Weernink) is schrijver van de eerste serie.
Herman verteld ons dat de eerste serie echt uit de tenen kwam. Het ging allemaal heel snel tussen de opnames moesten er nog afleveringen geschreven worden, een titelsong bedacht worden enz. Dit was een leerproces zo zou het niet weer gaan en in de tweede serie is er ook zorgvuldiger gewerkt. Trots is Herman op het geluid uit eigen regio, de Twentse sproake daar moeten we trots op zijn. Volgens Herman zou het mooi zijn als dit ook op RTVOost te horen zou zijn.
Na de eerst serie stelt Herman zich de keuze, of verder met een theater show of spelen in de serie. Herman kiest voor het theater. Met “na de pauze” is Herman weer te zien op het toneel. Dit jaar doet Herman voor het eerst de oudejaarsconferance. Of er nog eens een nieuwe Twentse soap komt ? Kost veel geld hé.
Herman woont nu zo’n 15 jaar in Losser hij heeft geen verschil met Almelo. Nu woont Herman in een “stoplicht vrije gemeente aan de Dinkel” en dat bevalt prima.
Zo’n driehonderd fans zitten in de zaal en de hele crew wordt op het podium gehaald. Bert Eeftink haalt de acteurs een voor een naar voren. De anekdotes vliegen over het podium. Na het voorstellen kunnen de fans op pad met de bus om door het mooie Twentse land te toeren en te zien waar de opnames zijn geweest.
Op zich was het een zeer geslaagde fandag op Losserse groond.